View Single Post
Old 15-08-2006, 12:20 PM   #16
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Paralelna kompresija!

Quote:
Originally Posted by LACKY
Izvini da te pitam! Sta si hteo da kazes? "Uzmem ja tako jucher jedan snimljeni bubanj loop i reko da isprobam tu paralelnu a.k.a. New York kompresiju. Moram priznat da mi je odmah sjelo i definitivno ima bolji efekt na bubnju nego na synthu. Mislim da je razlog sljedechi;Bubanj se snima s vishe mikrofona paralelno" A sint se uopste ne snima ( mislim mikrofonima pa je tu problem)?
?to reći nego! :?ećer vi?e prija uz kafu, nego uz kupaće gaće!
VST Synth se uopche ne snima. Exportirash audio loop i u tom wav file-u nema nikakvog "prostora". Bubanj sniman mikrofonima u prostoriji uvijek "ulovi" i malo prostora. Kad jako komprimirash bubanj posljedica je smanjenje dimanichkog raspona. Veterinarskim rjechnikom recheno smanjish razliku u glasnochi izmedju najglasnijeg elementa i najtisheg mjesta na snimci. Ako je pored elemenata bubnja snimka sadrzhavala i malo reverba snimljenog zajedno sa bubnjem u prostoriji krajnji rezultat takve kompresije je istaknutost upravo tog reverba u odnosu na komprimirane elemente.

VST synth ili synth sniman kroz mixer mozhesh komprimirat do besvjesti... nikad nechesh dobit ovaj efekt jer snimka ne sadzhi takvu informaciju. Ako ti to nie jasno ja ne znam kako ti drugachije objasnit!? Ako chesh se osjechat bolje nakon ovako bezobrazne primjedbe o kavi i speedo gachicama ti samo nastavi... ali to ti zapravo neche pomoch da shvatish o chemu govorim (ukoliko si uopche imao tu namjeru).

2 Dushan: kompresor zapravo JAKO utjeche na attack i release SVEGA shto komprimira. U biti, upravo iz tog razloga je paralelna kompresija interesantna. Niski treshold, kratki attack i kratki release mogu potpuno izoblichit drum loop, synth ili bilo shto drugo. Pomakni loop 2-3 msec naprijed ili nazad i dobit chesh phase/flange... Dinamika komprimiranog bubnja je dovoljno narushena da dobijesh taj (imo nezheljen) efekt. Nemoj me krivo shvatit, ali ne volim kad raspravljamo napamet. Jedino znanje koje priznajem je ono stecheno iskustvom. Prochitao sam i ja svakakvih sranja i tutoriala ali sve prvo isprobam prie nego donesem neko mishljenje o tome. "Fabula" u paralelnoj kompresiji je "da to zvuchi dobro". Ako to ne zvuchi kako treba badave ti fabula i teorija.

Kako EQ-om povecham peak? Pa ako je peak loop-a kasa na 80 Hz i -10 dB, a svi ostali elementi su manje glasni, prije kompresora stavim EQ i josh dodatno pojacham tih 80 Hz. Sad mogu namjestit treshold tako da se kompresor aktivira "do chepa" svaki put kad kasa "udari" a izmedju dva udarca kase ostali elementi budu znatno manje komprimirani. Sa attackom od 4msec i release-om od 20-ak msec dinamika i ekspresija bubnja promjene u potpunosti lichni opis. Ali badave seremo... uchitaj loop u sekvencer, insert EQ i kompresor pa mi javi kako ti se chini. Ako ne budesh impresioniran aploudaj loop negdje pa chu napravit paralelnu kompresiju i aploudat ti je nazad. Ovako se natezhemo oko toga chija baba ima vechi qrac, a to nema smisla. Dok sam sve ovo natipkao vech sam mogao i taj loop obradit.

Quote:
Originally Posted by OFF
E sad, Shiva, ja nikako ne mogu da se slozim sa ' razlicite pozicije mikrofona beleze razlicit reverb' . A ko mislis na poziciju jednog elementa (timpana npr.) i mikrofona, pa sad da li je on dalji ili blizi, to da.... ali ne mislis valjda da je reverb sa mikrofona na jednom tomu nesto razlicit od onog na drugom, ako ga uopste i ima pri close postavci?
Zapravo nisam mislio niti jedno ni drugo. Nemoguche je snimiti samo dobosh ukoliko se bubanj snima live. Taj mikrofon che uvijek "ulovit" i poneshto od ostalih elemenata koi su neposredno pored dobosha. Tako zapravo na snimci imash isti element snimljen iz vishe pozicija ali je to toliko tiho u odnosu na primarni element da u normalnom mixu to bude gotovo neprimjetno. Ako i izbjegnesh to nekako obichno se snima i barem jedan overhead sa "ambijentom". Ovako agresivnim komprimiranjem istaknesh upravo taj segment snimke.

Zajeb nie ni u terminologiji ni u kompresiji. Zajeb je vjerojatno u tome shto bi netko u studiu jednostavno "ostavio" vishe overhead-a, ali ja nisam u toj poziciji jer baratam smixanom sekvencom bubnja. Ako zhelim naglasit ambijent, overhead, reverb ili kako god chemo to nazvat, onda mi je paralelna kompresija idealan nachin da "izvuchem" taj ambijent naprjed. Naravno da to stvori efekt kao da sviraju dva bubnja s prilichno razlichitom dinamikom i naravno da se time mozhe stvorit dodatan groove. Pojachavanjem i stishavanjem pojedinih mjesta u snimci sa EQ-om zapravo se kontrolira envelope. Pojachano mjesto che ranije "udarit" u treshold i imat che dulji sustain od mjesta koje je stishano i uopche ne ulazi u treshold i ne komprimira se ili (soft knee) bude znatno manje komprimirano.