View Single Post
Old 15-08-2006, 04:50 AM   #31
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: KORG OASYS haknut ?

Quote:
Impuls ne moze da snimi modulacije, a sitni modulacijski efekti itekako znace u reverbu. Sam prostor je kod impulsa stvarno odradjen kako treba. Ako budes pametan i impulsni reverb kombinujes sa sitnim modulacijskim efektima (chorus, delay-chic...itd.), zahvaljujuci impulsu ces imati ODLICHAN reverb...
To znam, o prosvetitelju Nego ode ti u off topic. Ne pričam ja dal to valja ili ne

Quote:
Dule, znas me, pa mi veruj na rech da je takvo poredjenje bilo pre par godina izmedju TimeWorks Mastering Compressora za CreamWare i DirectX verzije. Da sada ne pretrazujem net da bih nasao, ako to uopste moze da se nadje, posto je proslo dosta vremena... DSP Mastering Compressor je pokupio pohvale...
To znam, i pročitao sam, ali nije dobro poređenje jer NIJE ISTI KOD, tj nije isti plugin, drugačija je verzija. Znači potrebno je poređenje gde je isti kod port-ovan bez promene, i gde se firma trudila da to uradi pošteno. TimeWorks je koliko ja znam polumrtav na PC platformi, pluginovi nisu updateovani već par godina itd, njih PC ne interesuje više, postoje samo matore DX verzije stare koliko, 5 godina? Nema smisla to upoređivati, to mu dođe kao da ja tvrdim da native Line 6 software (Toneport) lošije zvuči od DSP-a Line 6 software-a i kao primer za DSP uzmem POD 1 koji je jednostavno stariji i lošiji komad koda. Neki blind test gde su ljudi prepoznali waves TDM i RTAS na uvo, ili URS TDM i RTAS, na uvo i rekli u znatno više od 50 posto da je TDM bolji, e to bi već bilo validno.

Quote:
Lacky i ja smo kod njegovog prijatelja u studiju slushali Mini Moog u rack-u i Mini Monsta (VST od par MB). Postoji neka sicusna razlika, ali toliko sicusna da je to neopisivo. Samo, ta razlika nije "gore, ili bolje", vec jednostavno mala razlikica. S' tim sto sam ja gledao u trake i znao koja je koja... Da sluchajno nisam znao, ne bi bilo shanse da kazem sta je sta i sta je bolje. Oba su jaaaaaako blizu i razlika je zanemarljiva. Arthuria Mini Moog zvuchi vece i shire od originala, tj. veci je Mini Moog od pravog Moog-a, a Mini Monsta je gotovo identichan originalu!!!
Naravno, apsolutno verujem da se mogla čuti razlika. Pazi sad opet, čista logika: Neko je seo i programirao taj minimosta. Znači da li su tvoje uši čule da je umeće programiranja onog ko je radio jednu repliku bolje od onog koji je radio drugu repliku? I kako možeš znati da li je to ili nije u pitanju? Neko je sedeo i slušao, vrteo po osećaju potove i onda to beležio kao preset jer mu se subjektivno dopalo. Tj to opet nije jedan te isti software na dve različite platforme. Onda, da li si slušao apsolutno isti preset? Čak i da si ga učitao, i da postoji neka kompatabilnost po tom pitanj (a to ja već ne znam) može se raditi o tome da si upoređivao to kako je jedan programer syntha imitirao originalni preset sa moog-a i drugi programer synth-a na vst-u. Znači isuviše je mnogo parametara umešano da bi to bio empirijski dokaz.

A ja znam da razlika postoji, u smislu da recimo isti wav pušten kroz TDM plugin i RTAS plugin waves-a pa kad se obrnu faze, ne potiru se razlika je doduše mizerno mala i na minus Žnj decibela, ali postoji. Niko ne može da kaže da li je bolje... Matematika kaže da bi RTAS i VST trebao biti bolji zbog više bitaže. Sluh nekom kaže da je jedan bolji ili drugi bolji već kako ko tripuje. Ali to opet da smo ja ili ti nešto slušali nije tehnički, objektivan dokaz po kojoj logici software na jednom kompjuteru koji je custom pravljen može zvučati bolje nego na drugom koji je serijski pravljen npr PC. To bi lepo značilo da neko pokaže konkretno "Nemoguće je iskodirati to i to" ili matematički se dešava to i to. Šta god, to već dolazi van oblasti koje ja dobro poznajem. Ja generalno ovde sad ovo naširoko pričam jer me nervira stepen Voodoo-a koji se javlja u radu sa zvukom, a često nema nikakvih dokaza. Nećete sresti kako dvojca pričaju pa kao jedan kaže...Ah da, vidiš kako ti ta animacija bolje izgleda, radio si na silicon graphics, a ne na PC-ju jel da?
Znači ako postoji neko stručno objašnjenje od nekog ko se bavi upravo time, izrađuje audio software za obe platforme, ja bi da čujem. Ako nema, e onda se bavimo vuduom, tj neko je nešto čuo, pa zato što mu se tako čini u to veruje. E sad ako svi čujemo da je UAD dojajan, to je onda tako jasno. Jer je lepo ružno ipak subjektivna stvar pa ako se masa nas složi da je nešto do jaja, to jeste merilo. Ali nije baš da svi po sluhu misle da su hardware synthovi superiorniji od VST-a pa da to uzmemo kao subjektivno merilo... gomila ljudi ne čuje razliku a godinama su skupljali hardware, i gomila ljudi prodaje svoje setup-ove. Znači govorim o novim VST instrument-ima , ne o nečemu iz 2002 godine tipa pro 53. E a konačno primetio sam i da je to koliko neko ceni software obrnuto proporcionalno ceni... TJ, napolju ljudi vrlo ozbiljno shvataju software ako su ga platili... A kod nas specijalno skoro svi smatraju software igračkama, al kad se plati nešto, synth, DSP kartica, e onda već... To mnogo bolje zvuči

Last edited by Dushan_S; 15-08-2006 at 04:59 AM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote