Quote:
Originally Posted by LACKY
Izvini da te pitam! Sta si hteo da kazes? "Uzmem ja tako jucher jedan snimljeni bubanj loop i reko da isprobam tu paralelnu a.k.a. New York kompresiju. Moram priznat da mi je odmah sjelo i definitivno ima bolji efekt na bubnju nego na synthu. Mislim da je razlog sljedechi;Bubanj se snima s vishe mikrofona paralelno" A sint se uopste ne snima ( mislim mikrofonima pa je tu problem)?
?to reći nego! :?ećer vi?e prija uz kafu, nego uz kupaće gaće!
|

Elem ?alu na stranu: Shiva, ne mo?e se promeniti groove kompresijom...Groove su ti suptilna ?urenja i ka?njenja u ritmu, koja su takva kakva su na snimljenom bubnju. Ne dolazi do produ?avanja ili ka?njenja Wav-a time ?to ga kompresuje? pa da se pojavi ikakav flange ili phase efekat. Ako pomeri? wav, onda da, dolazi do pomeranja, ali ne pojavljuje se flange jer je razmak između dva zvuka konstantan, a trebalo bi da se menja za flange, koliko ja znam. Ako pomeri? dva wav-a, ne menjaju se međusobni razmaci između udaraca sve isto ?uri i kasni jedno u odnosu na drugo, pa se opet groove nimalo ne menja. Ne razumem takođe kako EQ-om "pojačava? peak-ove"? Tj nije moguće pojačati dinamiku EQ-om nije to expander. Koliko je mix reverba (a misli? na zvuk prostorije u ambijentalcima i pomalo overhead-ovima pretpostavljam) zavisi od toga koliko su oni gurnuti u celom miksu, uop?te ne mora da dođe do velikog nagla?avanja i stvaranja reverba. Nemoj sad da misli? da ti priseruckavam na glavu da bih te kinjio molim te.

Pretpostavljam da je pola ovoga problem sa terminologijom koju koristi?, al opet...
Koliko se ja sećam, (a ispravite me ako nisam u pravu, naravno) kod paralelne kompresije je fabula u "vuci siti i ovce na broju" principu stavljenom u praksu. Tj, ostaju tranzienti i dinamika bubnja kao da nije kompresovan, definicija, attack itd, a dobija se i rezultat kao da je bubanj iskompresovan kroz dodavanje kopije istog bunja koja je često stisnuta ?estoko. Koliko ja znam taj zvučni rezultat se mo?e dobiti samo paralelnom kompresijom, i nikako drugačije.
Tj Shiva, mislim da će? pravi efekat toga moći da čuje? tek ako uzme? neki nefarban bubanj (ako ni?ta drugo BFD ili DFH Superior) jer su lupovi uglavnom već farbani kompresovani itd. Pa onda po?alje? ceo mix bubnja i na neki send (tj bus, jel) i skrlja? ga kompresijom.