Quote:
Originally Posted by Moritz
@ DUSAN
Prvo: apsolutno nigde nisam pomenuo ANALOGNE sintove tako da mi nije jasno odakle ti sad to??
|
Pa nisi ti pomenuo, ja sam pomenuo

A pomenuo sam zato ?to (i evo me opet) upoređuje? SOFTWARE koji radi na Procesoru u odvojenoj kutiji i naziva? ga hardware synth, i SOFTWARE koji radi na procesoru u kutiji na kojoj pi?e PC i naziva se VSTi ili AU ili kako god, i naziva? ga hladnim i lo?ijim. Ja sam čuo da ljudi upoređuju Analogiju sa VA synthovima bilo koje vrste, i da si ti verovatno rastao na analogiji pa bi mi bilo jasno da se ?ali? kako sve ovo ne valja a pravi moog je posao itd... Ovako bih rekao da je to najobičniji placebo efekat.
Quote:
Drugo ne znam ko ovde mesa babe i zabe? Cela poenta mog posta je - Ne dam pare za "digitaliju" gde jedino sto valja je softver koji je pokrece, po logici OASYS-a NI bi trebao da kosta 20000 eura ako bi ih stavio u klavijaturu i prikrpio malo nekih kontrolera!!!!?????
|
Ja evo čuo, kreće masovna pobuna, hoće da linčuju ove iz korg-a jer je unutra PC. Čisto da te podsetim, PC je u stvari samo jedno od mnogih tehničkih re?enja, kako da se napravi jedinica koja je u stanju da obavlja ne?to. Ni?ta bolje i ni?ta gore ali standardizovano. Recimo da ono ?to je rekao Boggy, proizvođač ne mora da se drka oko delova koliko bi inače mogao. Inače sme?no je da ti kao neko ko je poznavalac obezvređuje? tu tehnologiju, jer ako se seća? istorije Korg-a Oasys je mnogo vi?e od tamo nekog software-a tj, radi se o nečemu ?to se konstantno razvija godinama i čiji su delovi na?li svoje mesto u nekim od proizvoda ranije (ajd ne računamo onu propast od kartice za komp koja je lo?e pro?la tr?i?no) ali ovo je prvi veliki pravi funkcionalan oasys... O? ne? ne mora?, ali mi je bezveze obezvređivati ne?to na osnovu ničim zasnovane averzije prema PC.jevima.
Quote:
O cemu ti meni ovde pricas? Mogu da ti stavim na crtu sa VST-om bilo koji hardver digitalni sint ( ovde mislim na prave sintove ne ROMplere) sa njegovom emulacijom, ne pricam ovo napament nego iz licnog iskustva.
|
Pazi, lično iskustvo nije ne?to ?to je uvek validan dokaz kod takvih tvrdnji. To ?to nečije uvo čuje ili ne čuje je relativna stvar. Ali recimo da bi morao da da? neko ozbiljnije tehničko obja?njenje za?to nule i jedinice koje izlaze kroz 2 konvertora iz kutije na kojoj pi?e synth taj i taj navodno zvuče bolje od nula i jedinica koje se na osnovu istih matematičkih operacija na kraju zavr?avaju na izlazima iz muzičke kartice. Ja moram priznati da nikad nisam video ni pročitao tehnički jasno napisao obja?njenje od nekog ko se razume u materiju. A uglavnom znam da na nekim ozbiljnijim forumima nama?u go...a kad neko krene u tu priču "Da li bolje zvuči hardverski sint". Naravno mo?da ja gre?im, ali daj neki dokazni materijal a ne nervozan ton i "Ja znam iz iskustva a ako ja to mislim, to je tačno".
Quote:
Niko nije rekao da je VST los ponavljam -Hi Fi ,sterilan i zapakovan i sve lici jedno na drugo (cast izuzecima Spectrasonic i NI) nekom to savrseno radi posao nekome ne. Ja licno koristim VST i vrlo lepo mi radi, ali ne i zavrsava posao. A komparacije UAD-a i hardvera moze biti promenjena u impulse revereba sa pravim reverbima (TC, LEX...), hoces mi i sada pricati kako je PC isto sto i hardver? Jedno je DSP powered plug a sasvim drugo native, ovo je svima jasno.
|
Jok. Uad pravi ono ?to emulira, naravno da je bolje. Ljudi rade emulacije sprava koje su projektovali, i pri tome mogu da se i?ivljavaju sa potro?njom procesora. Dapače koliko vidim, niko ne uspeva da odredi na blind test-ovima koje su postavljali na par foruma ?ta je SSL Waves native, i SSL pravi, i SSL u varijanti URS-a, mislim da je na gearslutz-u to bilo aktuelno nedavno. Konačno ?ta je tebi da pravi? komparaciju impuls reverba sa LEX-om? Realna komparacija je Impulsni reverb VST i Impulsni reverb hardware, kao onaj Sony-jev ?to je svojevremeno ko?tao po?teno. Takođe zna se da kod reverba nije fora u DSP-u nego u algoritmu koji je za?tićen i ljubomorno se čuva. Da je samo problem u tome ?to je harware superiorniji, pa onda bi brate svaka ?u?a mogla da napravi hardware reverb, skine Lex-a i prodaje ga za 200 evra.
Quote:
Drugo: kosa mi se digla na glavi od tvog pojasnjenja o sintezama, srecom Diviner ti je pojasnio neke stvari pa ne moram ja.Da si malo vise imao kontakta sa bilo kojim VA hardverom znao bi razliku izmedju VST VA i hardver VA. Izvini sto sam ovako reagovao ali me je iznervirao tvoj siguran propovedni stav o materiji o kojoj bas i ne znas dovoljno
|
Ajd ne zezaj i ne patronizuj bez potrebe.

Ti si pokazao čitav spisak verovanja koje nisu zasnovana na tehničkom znanju nego potpunim predubeđenjima tipa "hardware je bolji od software-a", "jedan te isti plug je bolji kao dsp" i slično (Inače kratka digresija; najsimpatičnije je bilo kad se ispostavilo da Waves za koje se pričalo da "bolje zvuče" na TDM-u u stvari rade na ni?oj internoj bita?i zbog ograničenja DSP arhitekture tj "grublje" u odnosu na VST verzije)
Konačno, aj ti meni lepo po?alje? link na kome je neko radio blind test između dva ista plugina ali dsp i VST verzija gde su ljudi pogađali koji je koji, i po?alji mi neki blind test gde su ljudi na slepo pogađali da li je u pitanju hardware VA synth ili software VA synth. Eto, krajnje jednostavno, odmah mi zapu?i? usta i doka?e? da si u pravu. Ili kao ?to rekoh ranije, link do članka u kom je neko obrazlo?io za?to je VA hardware bolji od VA VST synth-a. Ja to nisam nigde video, al ti me prosvetli, volim da pro?irujem saznanja
Ajd u zdravlje!