View Single Post
Old 15-08-2006, 12:02 AM   #10
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Paralelna kompresija!

Ja sam (tek) nedavno prochitao o NY kompresiji bubnja jer poglavito koristim semplove ili synth bubnjeve za produkciju. No u nedostatku "interesantnog" gradiva prochitao sam neshto i o tome na kraju. Tehniku paralelne kompresije sam i prije koristio i to vechinom za syntheve. Svaki sound nastoim napraviti iz nekoliko layera i pri tome mi se chini da najbolje funkcionira kad svaki layer ima varijaciju u dinamici. Gate i kompresija su mi se najbolje pokazali, ali o tome sam vech negdje i pisao pa se nechu ponavljat.

Uzmem ja tako jucher jedan snimljeni bubanj loop i reko da isprobam tu paralelnu a.k.a. New York kompresiju. Moram priznat da mi je odmah sjelo i definitivno ima bolji efekt na bubnju nego na synthu. Mislim da je razlog sljedechi;

Bubanj se snima s vishe mikrofona paralelno, a koliko sam shvatio svi mikrofoni osim svog elementa "love" i malo ukupnog dojma. Razlichite pozicije mikrofona biljezhe razlichit reverb. Kad se to izmiksa u jedan kanal dominira zvuk bubnja a mix "reverba" je vrlo tih. Lukavim postavkama kompresora pojedini elementi se "udave" a make up gain pojacha ukupan "ambijent". Da bi to radilo josh bolje izvrsno je EQ-om dodatno pojachati postojeche peak-ove (vjerojatno kasu i snare) kako bi kompresor josh ranije "zatvorio" elemente i tako josh bolje naglasio sve izmedju elemenata. Lukave postavke attack i release promjene i dinamiku loop-a pa se osim "prirodnog reverba" sa snimke minimalno pojacha i groove. Dodatnim delay-em od 2-3 msec. u odnosu na izvorni bubanj groove postaje josh izrazheniji, ali elementi s duljim sustain-om i release-om (kasa, tom, snare) dobiju minimalan flange/phase efekt. Tranzient dizajnerom tipa PSP Mix Treble se lako ukloni attack elemenata i phase/flange efekt se gubi a groove ostaje.

Sa chistim semplovima bubnja ova tehnika takodjer radi ali nema efekt "prirodne" reverbacije. No dobro posluzhi i "umjetan" reverb... rezultat bude dosta slichan. Krajnji zakljuchak... RTFM chak i kad te ne interesira