Quote:
Originally Posted by idekius
Posto sam te dovoljno ugnjavio sa pitanjima o primeni Master Buss Kompresora  , evo jos necega sto bih voleo da pojasnis...
-Da li koristis paralelnu kompresiju (na sendu)?
-Ako je koristis, sta pustas kroz nju (nogu, dobos, bass, vocal...)?
-Ako neki instrument propustas kroz kompresor na send-u, da li na istom stavljas kompresor i na insertu na njegovom kanalu?
-Kako podesavas paralelni kompresor (narocito me zanima attack i release, posto sam tu redovno u nedoumici)?
(ja stavim maximalnu mogucu kompresiju, ulaz na kompresoru opalim do daske, a izlazom regulisem jacinu tog send-a, inace, kao paralelni kompresor obicno koristim emulaciju Urei 1176LN)
-Koji kompresor koristis? (to i ne moras da mi kazes, posto pretpostavljam da je u pitanju neka rackchina  )
|
Paralelnu kompresiju na sendu (?) - ne! Pravo da ti kazem, nikad nisam stavljao compressore na send??! nisam ni cuo za to..to verovatno mislis samo u DAW-u?
Ja miksam (uvek!) kroz analogni desk, u koji je ubodeno brdo stvari na insertima, po kanalima, grupama i na masteru. U Pro Toolsu, isto stavljam stvari na inserte...
Nekada imam istu audio traku na 2 ili vise fadera na desku, i svaki sa svojim kompresorom i eq, pa kombinujem/ balansiram...kazem nekad, jer se uvek nema vremena i para za te akcije...
Ja sam vise da se promeni neki deo u aranzmanu, odsvira nova linija / promeni zvuk...nego da se provede vreme chmarajuci sa eq i compressorima...
experimentisanje sa komps i eq, je za ekstremne efekte / slucajeve i (opet da ponovim) kada se ima vremena i para (klijentovih, naravno!)
Svako ko puno radi, razradi neku rutinu (na pr, stalno isti instrumenti idu na iste kanale na desku, kompressori vec namesteni na optimalnu poziciju za taj instrument itd...) onda samo upalis i to je to! Brza brzina...
Ono jes' da nekad malo ubija "kreativnost", ali mora da se podvuce linija negde.
Bitnije je da se zapocne sa dobrim zvukovima i aranzmanom nego bilo sta - lik pored mene koji ima SVE, stavlja po 5 (!!!!) plugova - EQ/compress itd na bas bubanj (sa ritam mashine - nije pravi!) i guzi se ko lud, umesto da promeni nogu! ??
odoh malo off topic, al nema veze...