Hmmm... ako na raspolaganju imam npr. AKAI DR16 i Soundblaster Audigy, pre cu uzeti DR16 18 bit-a i 48 kHz, nego Audigy 96, ili 192 + 24 bit-a...
Malo je bespredmetna rasprava jer mislim da smo do sada svi kao papagaji naucili da igra i kvalitet AD, clock, pa tek onda bitaza i herctzaza...
Licno snimam na 44.1 kHz i 24 bit-a... Moguce je da gresim, ali kada bih hteo veci sampling rate, isao bih na 88.2... Mislim da je resemplovanje na kraju onda mnogo jednostavnije nego sa 48, ili 96 kHz-a na 44.1, koliko je danasnji standard za CD.
S obzirom na to da je za danasnje vreme, iz vec pomenutih razloga, 88.2 puno, radim lepo na 44.1 i cisto sumnjam da bilo sta propustam.
Ehhh... mozda i propustam... to je tema za vecitu diskusiju...
Neki danasnji plugovi (npr. UAD-NEVE 1073, Precision EQ...) kada sequentzer radi naa 44.1kHz, upsampluju na 176.4 kHz, equalizuju i potom downsampluju na 44.1 kHz, bez da nas ista pitaju. Pretpostavljam da nisu bas ni oni glupi, kada su vec to odradili tako...
Eto... cak su i oni ispostovali matematiku kod downsamplovanja... resemplovanje sa 192,96 i 48 kHz na 44.1 je komplikovano (ako nemas dobru spravu) i na kraju ispadne veca steta nego korist. Za smanjenje bitaze sam chitao da nije bas toliki problem, jer je u pitanju mnogo jednostavniji proces.
Na mnogim mestima se lome koplja na ovu temu, a ja, dok se stavovi ne usaglase i rachunari dovoljno ojacaju, radim na 44.1 kHz i 24 bit-a... i to mi izgleda kao O.K. kompromis
Bio je ovde na forumu jedan lik koji je snimao u Nuendu sa SB Audigy na 96 kHz, potom mix usnimavao u wave lab na 88,2 i iz wave lab-a downsamplovao na 44.1 koristeci Ozon diter shaper...
Svi kazu da je taj Ozonov diter O.K., ali meni sve to deluje suludo, narocito ako za usnimavanje koristis Audigy, a i da koristis nesto bolje, opet mislim da tako nastaje veca steta, nego korist... Tolika resemplovanja moraju da se osete...Mozda gresim, ko zna... ali ne bih rekao...
44.1 kHz-24 bit-a mi je sasvim O.K. za danasnje vreme i opremu kojom raspolazem. Koristim RME-ADI 2 AD\DA koji moze da snima na 192 kHz, ali to u zivotu nisam ukljucio... Pa to nebi bili temporarni fajlovi, vec temporarni slonovi

, CPU bih pocepao sa nekoliko efekta, a Creamware i UAD karte bi mogli da mi otvore tek nesto malo plugova, a na kraju bih, pored svega, morao da radim i "neprano" resamplovanje... Hvala lepo