Quote:
Originally Posted by Arthur
i mene ovo zanima.. citao sam skoro intervju sa Andy Wallacem, gde on kaze da uvek dok radi "gazi" master kompresor na ssl-u, jer mu onda mixevi bolje zvuce na radiju... e sad, da li on tako izgazen mix snimi, ili se to koristi kao orijentacija, pa u masteringu ispocetka...?
|
Ne, ne! Taj "izgazen mix" je finalni mix!! Kod nas ljudi imaju pogresnu ideju o masteringu! Svi misle da se u studiju uradi uradi, malte ne, polugotov miks a onda ga u masteringu ispeglaju!!! NEEEEEE!
Miks se uradi u studiju najbolje sto moze, sa svim pumpanjem, gazenjem ili cim vec, JER TO JE ZVUK KOJI PRODUCENT I ARTIST / GRUPA zele!! Ne mogu posle svi da idu u mastering studio i da opet slusaju..boze svasta!!
Najveci kompliment za svakog nimatelja / producenta je kad odnesu mix na mastering a ono NE TREBA NISTA DA SE RADI!!!! To je mudo! (sto bi mi Srbi rekli...)
Na masteringu ti poravnjaju jacine pesama, "zaokruze" zvuk na EQ, (da nesto ne zvuci svetlije ili mutnije od druge pesme, stavi (mozda) neku blagu kompresiju preko svih pesama (kazem MOZDA!) i dodaju (kao je moguce, jer nekad nema za sta da se "zalepi") frekvencije koje fale - one koje se ne cuju na malim (kompjuterskim?) zvucnicima...
Mnogo ljudi se vadi kad uradi miks -kazu "e, al nije masterovano!!" Kao da ce mastering da ga preporodi.!!?? Ako je mix kita, nema mu pomoci..
Zato lepo, potrositi malo vise vremena i napraviti ga dobro da zvuci dobro u studiju, u kolima, kuci na nekoj krdzi od zvucnika...a mastering (ako treba) ce da ga poboljsa (valjda -ZAVISI KO RADI!! moze i da ga ukaki!!)
Ljudi provlace mikseve kroz brdo stvari na buss insertu - taman posla da trebaju sve da "re-kreiraju" u mastering studiju..sta ako mastering studio nema istu opremu?
dosta...uuffff!