View Single Post
Old 06-08-2006, 03:14 PM   #7
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: psp vintage warmer

Ja govorim o principu rada a ti prichash o nazivima proizvoda. Ja govorim iz skromnog iskustva samo o onome shto poznajem i prihvacham da josh puno toga ne znam. Ti smatrash da sam u krivu... OK! Evo par chinjenica na temelju koih sam donio svoj zakljuchak a ti me svakako ispravi ako grjeshim.

Postoi nekoliko vrsta Eq-a i oni se medjusobno vrlo razlikuju. Ono shto im je zajednichko jest moguchnost da odredjene frekvencije pojachaju ili stishaju te da promjene tonalni balans zapisa. Neki imaju fiksne pozicije i fiksan Q dok neki nude podeshavanje i jednog i drugog. Ima barem desetak razlichitih filtera koima se EQ-i sluzhe ovisno od modela.

Ono shto EQ nema jest "interakcija" sa zvukom kojeg korigira. Eq uvijek stishava tamo gdje si mu to zadao i onoliko koliko si zadao.

Vech kad spominjesh DQ1 onda valda znash shto ga razlikuje od ostalih EQ-a!? Svaki pojas na njemu ima attack i release kontroler karakteristichan za kompresore. Dapache, usporedish li DQ1 i C4 dochi chesh do zakljuchka da su vrlo vrlo slichni. Gotovo pa nema bitnije razlike osim u samom grafichkom suchelju. Jasno... razlika je u imenima proizvoda. DQ1 je "dinamichki EQ" a C4 je "multiband kompresor". Razlika izmedju te dve sprave je bez sumlje daleko manja nego razlika izmedju Yuga i Aston Martina ali nas to ne sprjechava da prepoznamo da se radi o istom principu s velikim razlikama u izvedbi. I ne samo to... unatoch ogromnoj razlici Yuga i A. Martina svrha im je zapravo ista. Prelazak puta iz tochke A do tochke B. Sve druge funkcije su zapravo sporedne.

Kompresor (pa chak i jednopojasni) je ipak samo EQ koi umjesto statichne ekvalizacije (ujednachavanja) prilagodljivim Q-om i pozicijom u Hz nudi aktivnu ekvalizaciju signala kroz mjerljive komponente volumena signala (dB) i vremena (attack, release) proteklog od trenutka kada se uredjaj aktivira (treshold). Umjesto smanjenja volumena u dB kompresor za razliku od EQ-a barata omjerom (ratio) stishavajuchi samo onaj dio signala koi prelazi treshold. Obje sprave imaju svoje prednosti i nedostatke ali zapravo imaju istu namjenu; ujednachavanje signala.

Ako izmedju tochke A i tochke B ima blata i kamenja odaberesh "terensko" vozilo, a ako ih povezuje autocesta koristish se limuzinom. Ako nas ide 30 koristimo autobus. Sve navedeno su vozila s odredjenim prednostima i nedostatcima. EQ je pretecha kompresora. Kompresor je nudio aktivnu komponentu koja je s EQ-om bila nedostupna. Danas tehnologija nudi i sve kombinacije izmedju te dvije polazishne tehnike ujednachavanja signala. Netko to zove multiband kompresor, netko aktivan EQ a netko sve to skupa zove dinamichkim alatima i smatra da u ovu istu grupu spadaju i gate i exciter i transient designer.

Zajebi imena i fokusiraj se cilj. Ako i dalje mislish da EQ i kompresor nisu dve varijante istog alata rado chu te saslushat, ali nemoj argumentirati imenima proizvoda jer ona najcheshche ne govore bash nishta o namjeni i principu rada.