Senior Member
|
Re: Kako za?tititi svoju kompoziciju.
Pa lepo ti je LACKY rekao, sakrijes negde gde niko ne moze da nadje, zvuci kao sala, ali je istina da moras sam da stitis svoj autorski rad, ili ako si autorska prava ustupio nekom (publisher-u), onda to on radi. Ne postoji organizacija koja ce za tebe (ili za publisher-a) da stiti autorska prava. Ako ti neko ukrade kompoziciju, ti (ili publisher) ga lepo tuzis sudu, i tek tada ce sud da te zastiti, ako mozes da dokazes da je tvoja kompozicija "starija".
Ono sto tebe, ustvari, interesuje je, kako to da dokazes, ili kako da registrujes sebe kao autora. Postoji nekoliko nacina, ali samo jedan pravi.
- U slucaju da je pesma vec izasla kao zvanicno izdanje neke diskografske kuce, onda ti bolji dokaz ne treba, ako nije:
- Posaljes sam sebi note, ili CD, ili kasetu + tekst u preporucenom pismu, pa imas datum kad si poslao kao dokaz. Ovo je prilicno los dokaz, jer neko moze sam sebi da posalje praznu nezalepljenu kovertu, to mu stoji tako 10 - 20 godina, i ako mu zatreba, on u nju moze kasnije da stavi sta hoce, i da je zalepi, pa da ima "dokaz" da je njegov rad stariji od tvog.
- Registrujes sebe kao autora u SOKOJu, pa njima prijavis svoja autorska dela. Ne znam kako to ovde funkcionise (SOKOJ je prilicno propao), ali znam da napolju to ne cene mnogo. Postoji nacin "muvanja", ali ne bih isao u detalje.
- Najbolje je da sva autorska dela registrujes u Kongresnoj Biblioteci USA, to ti je onda siguran dokaz za ceo svet.
Mogu se registrovati autorska prava (melodija i tekst, tamo aranzman ne spada u autorska prava, mada u nekim zemljama teze da i aranzman ukljuce u autorska prava), ili sam snimak (ti sviras/pevas, moze i tudju kompoziciju, ali taj snimak je tvoje vlasnistvo). Znaci ako saljes CD sa tvojim profesionalno snimljemim pesmama, mozes, o istom trosku da registrujes i autorska prava, i snimak.
Mozes da registrujes pojedinacnu kompoziciju, a mozes i grupu pesama (album), pod uslovom da su isti autori (muzike i teksta) za sve kompozicije.
Prednost grupne registracije je to sto posaljes jedan CD i platis samo jednu registraciju. Velika mana je sto nemas pojedinacno registrovanu po imenu svaku pesmu (imas samo ime albuma), i ako treba da se tuzis samo za jednu pesmu to je malo komplikovanije, ali najveci problem je kako da prodas autorska prava samo jedne pesme (ili vise pesama, ali ne sve).
Ja sam radio i jedno i drugo, za neke ovdasnje autore, preko inostrane firme sa kojom saradjujem i kao sto rekoh, problem je sto pojedinacna registracija, za nase uslove kosta neku cifru koja nije bezznacajna kad se sabere 10 - 15 pesama.
Naravno sve zavisi koliko ti sam cenis svoje kompozicije. :o
RM
P.S. Prihavataju se note (sa potpisanim tekstom, ako nije instrumental), CD, kaseta. Najprakticnije je da se salje CD + dodatno odstampan tekst, jer na taj nacin stitis i autorska prava i snimak.
|