View Single Post
Old 04-08-2006, 11:48 AM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Kako za?tititi svoju kompoziciju.

Quote:
Originally Posted by Talino
interesantno, niko ne?e ni?ta da napi?e.
ne znam kako je to na prostorima bivse YU, ali na zapady, sve sto napises, komponujes, nacrtas itd - automatski je tvoje. Ti imas copyright...u slucaju da ti neko ukrade pesmu, i da se ide na sud, dobro je imati dokaz kad je ta pesam napisana / snimljena itd...Za to, ovde savetuju da je snimis na CD, zapakujes i posaljes PREPORUCENO (na potpis) samome sebi ili tvom advokatu..onda taj koverat cuvaj NEOTVOREN , sa svim pecatima itd..do dana kad ti mozda bude trebao!
Ja sam se raspitivao za copyright i trademark ovde puno...ima gomila organizacija koje to mogu da "zastite", ali uzimaju mnogo para (i za ovdasnje uslove) pa ni tad , nemogu nista ako neko uradi "slicno" tvojoj pesmi. Ideja se ne moze zastititi! Ja sam imao slucajeve gde je disko kuca radila istu verzije jednog hita i doveli su muzikologa da prepravi sve linije, da su razlicite - a iste,! da ako dodje do suda, nema o cemu da brinu....
Drugo, ako ti neko ukrade pesmu i nista ne uradi sa njom, nema sanse da dobijes neke pare...ako je veliki hit (u svetu - kod nas to nema veze!!) onda mozes da izvuces nesto...
Moj savet - posalji sebi, i nemoj mnogo da se uzbudjujes...u danasnja vremena ljudi stavljaju svoje pesme na internet za svakoga da slusa (u nadi da ce se nesto desiti sa njihovom muzikom) da se oni brinu o zastiti, niko ne bi nista stavljao !!! Radi muziku i ne brini mnogo...
DaBear is offline   Reply With Quote