Thread: Mastering
View Single Post
Old 30-07-2006, 02:43 PM   #7
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Mastering

Quote:
Originally Posted by DaBear
Album mastering, na dobrom mestu je oko ?1200-1500 (ceo album)
Ima ljudi koji to rade jeftinije, ali puno njih sve to provlace samo kroz plugins, a meni to nije pravi mastering...!
Hmmm... misio sam da se mastering ocjenjuje kvalitetom postignutog rezultata a ne prema "informaciji" o tome chime se mastering napravio. Volio bih jednom napravit "blind" test s nekim znalcem i vidjet bi li isti raspoznao WV, UAD i bilo koi hardware na istom klipu od 30 sec. Odnosno vidio sam, ali bi volio da i drugi pochnu vidjet kako im se neprestano navlachi vrecha na glavu i uvjerava ih se da dobar mastering dolazi sa dobrim novchanikom.

Ne govorim nikome direktno, doista ne! Svi mi imamo hrpu nekakvih uvjerenja koja vechinom nismo osobno preispitali... ni ja nisam nikakva iznimka! Jednostavno plivamo sa "strujom" da nam se netko ne bi smijao ili rekao da smo glupi. Vi se meni smijete jer sam drugachiji...? Ja se vama smijem jer ste svi isti!

Da bi netko zaradio ?1500 treba mu bar 2 godine poshtenog rada! U 2 godine se da nauchit JAKO puno. 5 osoba podjeli gradivo, zapne se 2 godine a iskustva se razmjenjuju. Za josh 2 godine i s josh 5 ljudi mozhemo etablirane profije poslat po burek i jogurt shto se tiche znanja. No dok ljudi drzhe kvalitetne informacije za sebe a po forumima pishu ode hardveru svi skupa chemo bit brdo wannabe producenata uvjerenih da je novac sredstvo s koim se dolazi do rezultata. Nie hardvare losh, ali ako nam to postane cilj onda se vishe ne bavimo muzikom nego ekonomijom.