Quote:
Originally Posted by Rhino
S obzirom da si odgovarao na mnoga pitanja o tehnikama vise vrsti, moje pitanje je malo jednostavnije.
Dakle interesuju me cijene, po tebi korektnog masteringa tamo (sto jeftinije to bolje naravno) ali da je to opet korektna prica.
Isto tako i cijene Mix-a! (znaci donesem nesmixan ili recimo polusmixan ali definitivno aranziran projekat)
Naravno ne moraju to bit cijene u tvom studiju.... Eto 
|
Mastering je za mene uvek bilo nesto sto se nisam pretvarao da znam.
Skoro sve sto sam radio, masterovano / rezano je u pro mastering studiju. Disko kuca / klijent uvek plati da se to uradi tamo. Ja, skoro uvek odem da vidi / cujem kako to zvuci tamo na njihovim monstroumskim zvucnicima....
I skoro uvek, je sve bilo ok, bez nekih iznenadjenja...
Neke frekvencije ni ja ne mogu da cujem u mom studiju, ali kad rezemo plocu. momak moze da mu doda bas od koga se tresu nogavice na pantalonama (u pravom smislu reci!!!)
Zadnji put kad sam rezao 12" singl (2 miksa, po 1 na svakoj strani) bilo je ?180. Moj drug Shane McEnhil (Heathmans Mastering) uvek to uradi mega...on ima 30 godina, reze vinil od 20-te i sad se ceka po mesec i po dana da dodjes na red kod njega!!
Album mastering, na dobrom mestu je oko ?1200-1500 (ceo album)
Ima ljudi koji to rade jeftinije, ali puno njih sve to provlace samo kroz plugins, a meni to nije pravi mastering...!
A za miks, tu je vaznji snimatelj nego studio. Mozes da iznajmis i SSL studio (?500-600) dan i da ne uradis jedan miks i da je snimatelj totalni mrmot, itd...