Quote:
Originally Posted by clusterchord
(inace, od digitalnih, virusov filter mi je fenomenalan). dalje, kad stavis pilu (saw) i otvoris filter maksimalno, cujes rizu/zrnatost oscliatora a ne kremu ili svilu. i na kraju, rezonanca je modelirana kao neki digitalni acidic 303 klon. distorzirana je uvijek na isti nacin i vrlo hladna.
|
Upravo tako. Ili recimo može se to objasniti na drugi način. VA synth je statična slika - fotografija. Analogni synth je film.
@relis:
Kada god upališ VA synth, uvjek je isti zvuk, uvjek je isti filter, uvjek je sve isto. Na analognom synthu, svaka nota - pa makar doslovno svirao samo jednu te istu notu - zvuči drugačije. Kod polifonih synthova, ovaj efekat je još izraženiji, jer ti sa svakom notom okidaš drugi oscilator - a teorija kaosa lijepo pokazuje de ne postoje dva oscilatora u ovom svemiru koji su identični.
Za jednostavan školski primjer polifonog syntha uzmimo Matrix 6. Unutra je 6 čipova, svaki čip ima drugačiji sound, drugačiju voltažu, drugačiji trenutačni pulse width point, drugačiji level (glasnoću) i drugačiji cutoff point. Netko to možda nije prijmetio iz prve, ali ja jako dobro znam o čemu pričam, jer sam mjerio i gledao cijelu stvar na osciloskopu dok sam naivno pokušavao uskladiti svih 6 oscilatora da budu potpuno identični - eh, silly me.