View Single Post
Old 18-07-2006, 08:52 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Hi Pass - poredjenje EQ-a

Quote:
Originally Posted by ProkDu
Ok, moj trenutni domet su samo s/w EQ-s.
.......
I onda postavljam pitanje cime? tj. kako?
Ne 60db, vec 100db-a, 120db-a, ~, jer ne zelim nista tu (u tom opsegu).
Eh... to je onda skoro brickwall filter... slabo se to pojavljuje u spravama... jer se ocekuje da nemas bas toliko subova u snimku ili semplu...
A mislim da bas ne zvuci sjajno...
Brickwall filter (ali low-pass) se koristi u AD konvertorima kada rade u modu 44.1kHz i tada je on podesen na 22.05KHz, to je po standardu, i da toga nema CD bi zvucao jos gore nego sto zvuci, jer bi se sve visokofrekventne smetnje iz signala koji konvertujemo (a koje inace ne cujemo), translirale u cujni opseg zbog pojave aliasinga.

Obican hi pass (iz nase price) sa slope od 24db/oct na 300Hz ti spusta (kako i pise) na 150Hz nivo za 24dB, na 75Hz - 48dB a na 37.5Hz - 72dB... i ne moze bolje od toga teoretski... inace nije 24dB/oct.

Ako ovo sto sam napisao nije slucaj, onda imas problem sa filtrom, odnosno ne valja filter. Kod s/w filtera je znacajno kako je implementiran i koliko je precizna matematika tog filtra, posto su ostaci koji se ne uklapaju u teoriju cesto posledica toga. Te ono sto je kod h/w filtra sum, ili los dizajn,... ovde je matematika i rezolucija.

Ako zelis da ipak "pobijes" sto vise ispod 300Hz (ili bilo koja druga frekvencija) sa high pass filtrom , probaj kaskadnu vezu vise filtarskih modula, i time povecanje reda filtra... mada budi pazljiv i proveravaj da li ima premasenja u karakteristici... posto moraju da se sloze i q faktori filtera da ne bi imao peaking u karakteristici...
Ili nadji neki brickwall filter u FIR tehnologiji... itd...
Cak i pored svega ovoga, kada sve ovo uradis, i ostane ti ravan "ostatak" u reject opsegu, njegov nivo (ostatka) ti pokazuje koliko je cela procedura softverski precizna i uspesna... jer teoretski treba da ima konstantan slope.

Generalno za ono sto tebi treba kljucna rec je brick-wall.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote