Re: monitori monitori monitori
da... slazem se, tesko je povuci analogiju izmedju monitora i svega ostalog... recimo muzicki instrumenti... iako sam laik, ali cu pokusati....
Kada kupis instrument koji je u rangu monitora na koji se treba "navikavati", to onda znaci da taj instrument nije TACAN, odnosno ne svira tacno NIKAD ono sto treba da svira, ma kako ga stimovao... ne govorim o finesama i "zvuku" nego o (ne)tacnosti... pa pitam,... da li je onda pametno kupovati takav muzicki "instrument" i "navikavati" se na njega... i sta posle sa tom navikom?
Izvinjavam se ako bulaznim, stvarno sam laik za instrumente, ali mi neki (nadam se) zdrav razum i logika govori da tako nesto, ma kako bilo jeftino i primamljivo, ipak ni ne dolazi u prodavnice jer vecina onih koji ZNAJU da sviraju, imaju nepomirljiv stav o tome i to proizvodjaci instrumenata znaju i nece da se (mnogo) brukaju, barem pragove na vratu gitare mogu da pozicioniraju kako valja. Ponovo kazem,... mozda imam predrasude, pa izvinite. Pri tom ne govorim o "rastimavanju" posle, recimo, pet minuta sviranja... nego o apsolutnoj nenastimovanosti instrumenata, nikad... te pitam... ima li toga? Osim u vidu pravih decijih igracaka.
Los monitor ili "bilo kakav" monitor moze biti vrlo blizu gore opisanoj situaciji, upravo zbog toga, sto monitor NE SME DA SE CUJE.... inace daje pogresne informacije i formira iskrivljenu sliku i naviku kod korisnika.
Samo zelim da sugerisem da pitanje monitora NIJE isto kao sa svim ostalim spravama, i da su tu kvalitativni i kvantitativni zakoni sasvim drugaciji...
Ok, mozemo dopustiti da mikrofoni "farbaju" zvuk, isto kao i preampi, uz odredjenu pametnu primenu, mogu se stvoriti jako lepi efekti... sta god... i to je sasvim ok.... to ode u mix a sa mixa na CD i ostaje zapisano... ZAUVEK.
Kod monitora je drugi slucaj... ako ISTA oni "otpevaju" dobro, a da nije TACNO, to ne ostaje NIGDE osim u memoriji inzenjera zvuka, kao LEPO SECANJE!
pozdrav
bogi
|