Quote:
Originally Posted by dlukace
pa sad već pričamo o stvarno vrhunskim in?enjerima zvuka i onima koji to rade dugi niz godina.najbolje je u svakom slučaju da ima čovjek 2-3 para monitora da pokrije sve tipove muzike ili sami balans sva tri spektra zvuka(low,mid,high).
|
Mislim da ne ide bas uvek tako... ima barem dva pristupa, odnosno, postoje studiji koji se "pakuju" opremom da bi sluzili drugima (rentanje studija), a postoje i studiji koji sluze vlasniku da bi mogao licno da radi. U prvom slucaju se kod monitoringa mora razmisljati o svacijem ukusu, a u drugom se mora razmisljati o individualnom ukusu. I jedan i drugi princip su OK, ako uspevaju da funkcionisu.
Quote:
samo za nas bijednike koji se tu po balkanu mučimo da spojimo mjesec za mjesecom obični monitoring nam ostaje kao jedino prihvatljivo rije?enje.
|
Znam o cemu pricas... skoro svima je to ovde poznato.
Quote:
uostalom,toliko studija kućnih sam vidio gdje ljudi jedan monitor stave sebi pored glave,a drugi na vrh ormara i to im je ok.
|
Ne vidim problem u tome, ako neko zeli tako da radi, i vlasnik je toga na cemu radi, i sam je sebi to sve tako "namestio"... ma ok... moze i na plafon da stavi monitore... nemam licno problem sa tim.
Problem se javlja kada neko ima pogresan i neoptimalan setup, a motivise druge da rade na tako necem, jos i ako naplacuje... to vec nije bas OK!
Quote:
to je ipak grijeh kad su u pitanju pogotovo vrhunski monitori koji onda i ne zvuče vi?e tako vrhunski.i sam smje?taj je velika dilema u audio produkciji,miksanju itd...
|
Iako izgleda na prvi pogled nije greh bas toliki....
Quote:
za manje sobe po mojem mi?ljenju ni ne treba nekakav vrhunski skupi nearfield nego i obični će da ?ljaka.
|
Stvar je u prirodi anomalija koje se mogu desiti... oduvek je vazilo da dobar monitor svira dobro u svakakvoj sobi, a losem ni dobra soba nece pomoci da "zapeva".... sirok je frekventni i dinamicki opseg koji cujemo, jako sirok da bi se moglo ovako trivijalizovati pitanje monitora i sobe, do nivoa sta ce ti mercedesov motor u fici... bilo bi dobro da je tako, ali nije.
Quote:
e kad se sjetim one slike iz future musica u kojoj fatboy slim ima sobu pretrpanu s modulima,a na to je sve spojen yamaha ns10 i to s jadnim kabelima i na jo? jadnijem mjestu...pozdrav!
|
Jel on vlasnik toga? Jeste? Pa u cemu je onda problem?
pozdrav
bogi