View Single Post
Old 13-07-2006, 11:59 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: veliki monitori vs mali monitori

Quote:
Originally Posted by liman021
boggy imam jedno pitanje za tebe u vezi malih i velikih zvucnika.misljenja su vrlo podeljena.jedni su misljenja da je za produkciju (u globalu) potreban zvucnik sa sto vecom bas opnom npr.8 inch i da je to najbolja solucija dok su drugi za male zvucnike tipa npr.genelec1029,yamaha,krk v4 sa sub wooferom.da li to zavisi od zanra muzike npr. ko se bavi aranziranjem pop muzike njemu ne trebaju neke ultra duboke frekvencije za razliku od elektronske,tehno itd...
Ne vidim ja ni malo prostora za takve trivijalne podele... dve "osmice" mogu itekako razlicito da zvuce, kao i da imaju razlicit kvalitet i kolicinu bassa... tako da "osmica" ne znaci nista, osim precnika...
Prakticno se moze uvek reci da ako je monitor dvosistemski... sto je bass drajver veci, to je potencijalno bassa vise, ali je cena u smanjenju kolicine detalja i povecanju usmerenosti na nizim mid frekvencijama... pojedini proizvodjaci prave dvosistemce cak i sa desetkama...
opet par dvosistemaca sa subom je vec skoro trosistemski zvucnik.... koji opet ima pogodnost da za bassove rasterecuje mali drajver u monitorskom zvucniku i prepusta ga subwooferu...

Koliko ja znam, pravilo je da ovakvih pravila NEMA. Samo slusanje i subjektivna procena ima smisla kod zvucnika... zvucnici se ne mogu meriti "na lakat"... nego moraju da se slusaju.... po mogucstvu "zatvorenih" ociju da ne bude preterane "subjektivnosti".... licni afiniteti su takodje jako vazni.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote