View Single Post
Old 12-07-2006, 06:36 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pomoc oko izolacije

Quote:
Originally Posted by balthazaar
Zanima me da mi neko kaze sta je glavna funkcija izolacije prostorije
evo... ja cu
Quote:

1.Eliminisanje spolasnjih zvukova
da
Quote:

2.Eliminisanje "ometanja komsija i familije " od strane zvuka koji dopire iz sobe
da
Quote:

3.Smanjenje reverba da bi se dobio cistiji snimak
da... u reverbe si ubrojio i stojece talase... koji su svojevrsni oblik visestrukog "reverba" koji formira tzv. "comb" filter u frekventnoj karakteristici.
Quote:

Prepostavljam da sve od ovoga ima svoje mjesto, ali me zanima sta je glavna i osnovna funkcija izolacije...
...da POTROSI energiju uspanicenih :o molekula vazduha koje tamo neki zvucnik sutira... da ne kazem gde ... i tera ih da lete tamo-amo...

Znaci "izolacija" kako ti to zoves, ili apsorpcija, pravilnije, sluzi da potrosi mehanicku energiju kretanja molekula vazduha i pretvori je u toplotnu.
Quote:

Jos nesto me zanima, da li je izolacija potrebna podjednako i za kvaliteno snimanje i za kvalitetno slusanje snimka i sta mi je potrebno (osim monitora i usiju)za dobar monitoring...
Da, generalno, da... preplitanje funkcija postoji, ali generalno je to ista prica, na razlicite nacine.

Za dobro slusanje ti treba pored monitora (pojacalo se podrazumeva) i usiju jos samo dobra akustika prostorije u kojoj slusas... kao i naviknutost na tu specificnu akustiku/monitore/pojacalo... odnosno, poznavanje "u dusu"... jer nema niceg idealnog.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote