View Single Post
Old 26-06-2006, 09:28 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: SuperMEE, profesionalni near-field monitor, funkcionalni model

Quote:
Originally Posted by Max
@ Arthur ..... Problem koji si opisao na Mackie ma je zbog toga sto idu dosta u donje frekvencije , sto odmah rezultira sakrivanjem srednjih , sto je problem i ostalih zvucnika koji toliko zadiru u donje frekvencije .

Zato mislim da je za njih idealna kombinacija Yamaha ns10 , pa da rade u paru

Ja to zapazam i na Yamahama .... cim ne pustaju nista u basu , mnogo je lakse razaznati sta se desava u srednjima . Trebao si da probas da stavis hi pass na Mackie ma ... na 80 Hz , pa da poslusas srednje .....

....
Zdravo Max,

Ovo sto pricas generalno vazi uvek, ako dozivimo muziku samo u obliku kompleksnog spleta nekih kontinualnih zvukova na razlicitim frekvencijama... Za sticanje slike o zvucniku iz ovog ugla, dovljno je koristiti pink noise... barem je to najugodniji splet slucajnih frekvencija manje vise kontinualnih... Kontinualni 1kHz ne preporucujem nikome...
A i onda bi dobio trazene detalje jednostavnom upotrebom ekvilajzera, na zalost nije tako skoro nikada, barem ako govorimo o detaljima u mid opsegu. Odnosno nije TU problem... iako izgleda da jeste.

Ja sam, inace, imao u vidu isto to sto i ti, odnosno posao sam od te sasvim logicne pretpostavke u smislu "sigurnijeg" starta, ako je cilj - detalji... zato smo i isli u pocetku sa "bojazljivim" bassom...

Na svu srecu... nije tako... to sada odgovorno mogu da tvrdim... bassovi ne smetaju mnogo detaljima ako vec sam zvucnik ne "petlja" nesto samo svoje i nepostojece u materijalu, na tim kriticnim opsezima... i to je veci problem nego bass.

Pokusacu da to objasnim najjednostavnije sto umem:
Muzika je slozena od tonova na nekim frekvencijama sa nekim pocetkom i krajem... i svaki pocetak i kraj su diskontinuiteti u vremenu, koji se takodje moraju vrlo dobro obraditi u zvucniku, i nemaju nikakve veze sa frekvencijom, vec samo sa vremenom i diskontinuitetom u tom istom vremenu...
Pocetak i kraj note je takodje "zvuk" koji nema veze sa frekvencijom... da pokusam da budem jasniji. Nisam sasvim egzaktan u cilju da me bolje razumete, tako da molim da mi oproste bolji poznavaoci ove problematike.

Nevolja nastaje onda kada zelimo da napravimo zvucnik koji je i frekventno ravan (o cemu ti generalno pricas), ALI i vremenski "cist"...

Naci meru izmedju ove dve stvari je izuzetno tesko, odnosno, napraviti nesto sto je dobro i u jednoj i u drugoj dimenziji.

DA! u pitanju su DVE dimenzije a ne JEDNA, i vreme i frekvencija, a sa prostorom za slusanje to postaje sistem sa PET dimenzija. Vreme je tu kao pocetak i kraj a frekvencija je ono sto je bilo izmedju (moze frekvencija u periodu trajanja biti koliko hoces... svejedno)

Recimo, tipican primer problematike o kojoj pricam, je reverb koji koristite, i za bolji dozivljaj reverba je potrebno imati sredjenu akustiku i zvucnik koji ima vremenski cist mid-high region... Ako to nije slucaj... ekvilajzer vam tu malo moze pomoci a da vam pri tom ne pokvari sve ostalo... ok, mozemo "skloniti" bass ali time vise nemamo bass, i to ne valja... a pri tom ako mid-high nije cist... reverbi se opet jako tesko cuju, i sklanjanjem bassa pomazete sluhu da lakse razazna reverb u VREMENSKOM muljanju koje zvucnik obicno pravi... i to NIJE resenje... reverbi se MORAJU cuti JASNO cak i kada te bass-rezonancije u sobi razbijaju... ljudski sluh je doista mocno culo, i ne treba ga potcenjivati.

Tako da smem ponovo da kazem da je Wavelet transformacija daleko superiornija u odnosu na Fourier-ovu koja se u muzici koristi 100%. To znaci da niko nema nista protiv frekventnog domena, ali moramo pratiti i frekventni i vremenski domen, ako pricamo o muzici, konkretno... i tada "pukne" slika koja postoji na snimcima sve vreme, samo kada se iz "minus beskonacno" pomerimo malo blize nuli, kao u slucaju SuperMEE, i verovatno jos nekog prilicnog broja zvucnika po svetu, za koje ni ne znamo sa slike kako zvuce, a u specifikacijama nisu definisani "detalji" kao neka mera.... vec subjektivno... i otuda su "svi" zvucnici "izuzetno detaljni"...

Drugim recima Yamaha NS10 nije "detaljna" i "precizna" (samo) zato sto ima (frekventno) manje bass-a. To je neka zeljena poenta ove moje price.

Ovo sto sam gore napisao su moja licna razmisljanja i iskustva koja su se iskristalisala (ili barem ja tako mislim da jeste) u dosadasnjem periodu razvoja SupreMEE zvucnika... da li sam u pravu pokazace, naravno, vreme.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote