View Single Post
Old 23-06-2006, 01:08 AM   #26
slowstar
Pro Member

Default Re: Mix Room monitori

Alal vam vera ljudi na primenjenom znanju i snazi argumenata. Ne mogu da se mesham, jos manje daucestvujem u sada vec prilicno strucnim diskusijama, a vidim da ima i ozbiljnih "manufakturnih namera" koje bi VEOMA voleo da cujem.
Licno, svestan sam mana bass reflexa, jos i vise "transmission line" konstrukcija, ali sam (valjda) tokom godina, i mnogih sati slusanja raznih, ponavljam raznih zvucnika, od veoma jeftinih do NEOPISIVO skupih, dosao do jednog polu-laickog zakljucka koji kako vidim nije tako cesto pominjan.
Po meni, PRIMARNE stvari u kvalitetnim zvucnicima su EFIKASNOST (citaj kroz to: DINAMIKA) i koliko toliko visoka fazna koherentnost ( citaj kroz to: precizna stereo slika, narocito po dubini napred nazad, sto je skoro potpuno nemoguce kod sistema sa odvojenim drajverima po frekvencijama po sistemu basovac, srednjak i visokotonac - izvinjavam se na nestrucnom izrazavanju, to je zbog fizicki razlicitog polozaja membrana, sto uslovljava takozvani "Time smear" efekat, koji je donekle, i uglavnom izbegnut SAMO KOD KOAKSIJALNIH sistema!!!) Tu mislim pre svega na TANNOY pa i na jos neke proizvodjace.
Sto se dinamike tice, a to je kao sto bar mi muzicari znamo razlika izmedju najriseg i najjaceg proizvedenog zvuka - mada ni to nije precizan opis - nestrucno sam se uverio da to skoro i da ne postoji kod kompresionih sistema, cija je efikasnost maximalno negde oko 90 db na 1 watt - 1 m STO JE U NAJMANJU RUKU BEEEDNO!!!! Zasto? pa zbog takozvane "mikrodinamike" a to je malo teze bar meni recima da objasnim, ali ko je slusao sisteme kao sto su
"KLIPSCHORN" (strasno farbaju, ali imaju fenomenalnu dinamiku) ili jos bolje kao sto je "LIVING VOICE - AIR SCOUT" - takodje stravicno "ofarban" frekventno, ali bukvalno "Otvara vrata u koncertnu salu" sto je zbog neslucene dinamike koja prelazi 116 db po watt na metar!!! - ne mogu vise da pisem, bojim se da sam dosadan, a i mislim da je "zivi" sastanak zainteresovanih za pricu i slusanje zvucnika IPAK NAJBOLJE RESENJE koje svesrfno predlazem, zeleci vam svima SVE NAJBOLJE, i sto kazu "misice" MIR U SVETU!!! (nisam plavusa, naprotiv)