View Single Post
Old 22-06-2006, 06:15 PM   #22
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Mix Room monitori

Quote:
Bas me zanima tvoje misljenje o njima... nisam cuo neke lose price o MEG-u
Padali smo u iskusenje da ih kupimo, ali za pocetak moram da ih poslusam kako treba... Geithain ne moze biti los...

Quote:
Mislim da nije problem definisati, nego je problem da bude prihvacen kao takav... kada kazes "referentan" onda je to referenca koju postuju "svi"... to nema veze sa kvalitetom i dopadanjem... nego sa konsenzusom.

Referentna jedinica za merenje vremena je 1s, i tu nema diskusije da li je ta referenca "prebrza" ili "prespora", po necijem ukusu ili ne... nebitno je... vazno je samo da sekundu svi koriste i da svi znaju koliko to traje. Kada to nije slucaj, dobijamo pometnju... tako da "referentno" ima zadatak da iskljuci pometnju i haos, nista vise i nista manje
Zaista nema potrebe da mi definishesh pojam referentnog, pogotovo sto sam se nslusao gomile takvih zvuchnika u vrlo visokim klasama i prilicno se razocharao u vecinu... Ne zato sto su nesto "nashe" reprodukovali gore, vec naprotiv... BOLJE i to mnogo nego sto zapravo jeste.

Osecam blagu dozu sarkazma kod tebe, a to mi se bas i ne dopada, da budem iskren... Postujem tvoje "tehnicko" znanje, ali ono je samo solidna startna pozicija... Nadam se da obojica prichamo o istim stvarima... Ili ne?

Quote:
U vasem poslu (de-facto) referentni nearfield monitor je Yamaha NS10 koliko sam ja uspeo da shvatim. Potrebno je da se desi cudo da se to promeni... cak ga ni Yamaha ne moze skloniti sa tog mesta... iako cak i pokusava.
Pa, ne bih rekao da si u pravu za Yamahe... Iako sam jedanput i banovan zbog priche o Yamahama, braneci ih do smrti, vrlo sam svestan njihovih "lazi" i nemogucnosti da nesto reprodukuju... Tu ne pricam samo o bas podruchju! Niko nikada Yamahu nije definisao kao referentni zvuchnik, vec kao nearfield monitor za koji se tachno zna chemu sluzi... Sa svim svojim, povelikim, manama!

Quote:
Barem ja, licno, ovako shvatam pojam "referentno".
Malochas si bio veoma egzaktan i promovisao si pojam "referentnog" po knjizi. Zasto sada ubacujes toliku dozu subjektivnosti??? Malo mi je sve ovo kontradiktorno... Chudno, ajde...

Quote:
Ehm... malo si drastican... ja imam prilicno siroka shvatanja za jednog inzenjera... ali nemoj bas toliko da "gazis" po starcu Skaaningu... aman... ima covek neke godine... i iza ledja ima kilometrazu i stoji iza industrije koja pokriva poprilican procenat komponenata za raznorazne zvucnike po celom svetu od onih u (pre)skupim televizorima pa do veoma cenjenih studijskih monitora.
Niko nije nagazio "starca Skaaninga", daleko bilo... Chak, ako quote-ujes moj post, ostavi ga celog, da se vidi da sam napisao da ce on skoro 100% biti nas finalni izbor. Jedino se dvoumim izmedju njega i Ciare-a, koji nam igra zbog nekih drugih mehanichkih prednosti. Nije iskljuceno da ih "spojimo", kao i u pilot verziji kutija...

Nema potrebe ni da mi pricas chime se kompanija bavi...

Boggy, ili me zajebavash ili nesto nije u redu, a? Previse sarkazma, zaista... Ili sam se istripovao? Ako nisam, spusti loptu, molim te.

Quote:
Ahm,... CEKALI ste DESET godina? UZAS!
A, nisam znao da se tako zove, spominjao si "zapca", to mi se dopalo... pa sam mislio... no nije vazno... ok zvacu ga krokodilom ubuduce.. sorry!
Procitaj quote iznad i daj mi neko obrazlozenje ovog sranja!? Insistiram...

Na ovom projektu rade i neki ljudi koji imaju 60 godina, njihovo je reshenje patentirano, ne moje... PRE 10 GODINA!!! Zamolio bih te da ne budes ovako "shiroke ruke", jer si u vecini svojih postova prilicno umeren... Ne znam sta se sad desilo, zaista!?

Quote:
Nije to "moja" tvrdnja nego nacin na koji se opisuje prirodna pojava (dok ne smisle bolji onikoji se bave gasovima), ali ok, ok...
E da, proverio sam, nije "greska".
Ja ti vec dvaput rekao da ovo nema veze sa standardom... A sa fizikom ima, i te kako! Bice vishe rechi kasnije o detaljima... Ponavljam, ja ovde predstavljam nekoga ko ovo finansira (naravno, moja firma), uparuje, shtimuje i dizajnira (u "exterijerskom" i delimichno "enterijerskom" smislu). Tim broji dvojicu inzenjera, 2 producenta i 3 stolara... Ako zelis da diskutujes o tehnickoj strani priche, rado cu te povezati sa "tehnichkom sluzbom".

I dalje osecam ogromnu dozu ironije... Mozda si forum rezervisao samo za svoje zvuchnike??? Ako je tako, stvarno ti se izvinjavam. Ako nije, ne vidim u chemu je tvoj problem!?

Quote:
Isli smo do 33Hz@-3dB sa SuperMEE ... u prethodnoj "reinkarnaciji"
Sada smo taj opseg ostavili vecem drajveru i trenutno dobacujemo do 50Hz... sestica je ipak mali drajver da bi mu to sve dali da radi... onda one velike ne bi ni morali da prave
Probali smo, videli da moze, i idemo dalje
Svaka vam chast! Samo napred... Bez sarkazma! Iako to realno nisi mogao ni da chujesh ni da izmerish sa 6" drajverom... U standardu! Ako prichash o kompresionoj kutiji, a opet po zakonu fizike koju pominjes, ni u bas reflexu ne bi dobio isto!!!

Kazem, ako mozes da dokumentujesh, kao sto cemo i mi, super...

Quote:
Sigurno ne po MOM ukusu, u to mozes biti uveren , inace bi pravio zvucnik za sebe a za to nemam nikakvu potrebu, ja sam (samo) inzenjer a to povlaci "mazohisticki" pristup, koji si i ti spomenuo, isto kao sto ti ne miksas za svoju dusu, nego po ukusu konzumenata svojih proizvoda... jer verovatno retko pozelis da sam sebi smiksas "svoju" muziku koju bi slusao u dokolici i koja bi ti uvek prijala... iako mozes... i imas s cim. Ok, mozda i pozelis... ali sumnjam da imas snage za to...
Ovde nemam komentara, ne kapiram... Kako onda uopste i pravis zvuchnik? Ok, nas auditorijum je do sada okupio desetak ljudi, na kojima smo testirali zvuchnike, svi su iz posla, skoro, a bilo je i onih koji jednostavno ne konzumiraju muziku na profesionalan nachin...

A, greshka! Ja i dalje miksam za svoju dushu. Koliko i par nama dragih i privrzenih klijenata, komercijalnih, manje komercijalnih, nekih alternativnijih experimenata, toliko i Mileta Kitica ili kebu... Veruj mi! Miksamo da bi zadovoljili sebe, tj. dok ne zadovoljimo sebe... I nikada nismo zadovoljni! Svi jesu, klijenti i porucioci. Ja nisam! Drugo, ti i ne znas chime se ja bavim!? Ja nisam vlasnik studija, vec autor sa preko 300 aranzmana i kompozicija. STUDIO MI JE HOBI! I placanje ukupno 8kW na sat, takodje! Ne znam kako si dosao do takvog zakljucka!? I moja pokojna majka, vrsni arhitekta, je radila mnoge komercijalne projekte u zivotu... Zaista velike! U svakom je uzivala, veruj mi... Gledao sam je srecnu! Budi siguran u to... Zakljucujem da u tom sluchaju ili ne radish pravu stvar ili je ne radish na pravi nachin... Ok, ne zelim da ulazim u dublju raspravu!

Quote:
Bice mi drago da cujem tvoje misljenje...
Sto se tice mog misljenja... videces.
I meni takodje... Samo smiri strasti i kolicinu sarkazma kojie provlacis kroz diskusiju samnom! Ok?

Pozdrav... Rachunam na skoro vidjanje!

Last edited by perun; 22-06-2006 at 06:36 PM.
perun is offline   Reply With Quote