View Single Post
Old 21-06-2006, 06:08 PM   #16
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Mix Room monitori

Quote:
Drago mi je da si to cuo, mada je tebi tesko da radis ako to cujes.
I jos ce "kutija" (ili bolje orman) da bude nekih 200l minimum, teska ko djavo...
Kada bih slushao celokupan zvuk, tj. sliku, onda bih miksao! Ako slusham sitne ili krupne nepravilnosto, onda se bavim nekim tehnikalijama, na primer, pravim zvuchnik! A to i jeste sluchaj... Kad pricham o "pomeranjima"...

Quote:
Tu imas poskupljenje sa kontrolom kvaliteta modifikovanog drajvera, znaci male serije... ubistvena cena. Rizik od velikog skarta... moras imati dobrog majstora, a kasnije i vise njih... srecno!
Ceo tim je odavno organizovan, ako pricas o proizvodnji...? Tu nece biti problema!

Quote:
Ako pricas o Geithanu 901 sa KARDIOIDNOM karakteristikom na low endu, onda to nece biti closed cabinet... hocu reci, closed cabinet to ne moze!
Closed cabinet je omnidirekcionalan na tim frekvencijama...
Pogledaj sajt, imas 2 oznake A i K... Ti pricas o ovom drugom! Ljudi prave closed cabinet!!! I ponavljam, karakteristike su impozantne, hmmm... Na "onoj" jachini!? Sta biva dalje, ne znam. Chucu ga ovih dana... javljam ti utiske.

Quote:
10000EUR nije puno za monitor tih performansi...
Naravno, chak sta vishe, prilicno je jeftin, ako je sve kako kazu da jeste... U Beogradu su mi nudjeni za 7500 par! Ne trebaju mi, pravim svoje... Dosadila mi je "gomila" "vrhunskih" zvuchnika koje smo koristili. Pravimo svoj, pa nek' bude ono... Svoj na svome, nece mi biti zao... Samo i to zadovoljstvo me koshta mnogo!?

Quote:
Na stranu marketing, sta cemo za njihov razvoj... sta cemo za propale pokusaje da se nesto napravi po formulama koje ne uspevaju da opisu realnost... itd... sve to puno kosta i vremena i novca. A pri tom monitori spadaju u industriju koja se naslanja na industriju zabave, tako da nema nikakvih drzavnih dotiranja, niti se time drzave ozbiljno bave.... imaju preca posla... i to treba postovati.
I mi smo do sada bacili gomilu para. U nepovrat, ako gledamo ovaj trenutak... Ali Ok, za sebe smo pravili kutije, dogodilo se interesovanje par ljudi iz inostranstva... Meni solidno bliskih i, muzichki tj. trgovachki, prilichno vaznih! Polako... Chucemo, tj. videti sta ce se dogoditi!
Quote:
Svaka cast NS10 i Auratonu... njih nekako prepoznate, i prihvatate ih takve kakvi jesu, ali sve ostalo mora da ima naduvan bass... e to je navika... SuperMEE je u pocetku bio kompresiona kutija ... a onda su nas mlatili po usima da "nemamo" bass ... dzaba prica... "nema" bassa pa "nema"... jbg.
Naravno, kompresioni SuperMEE je i dalje opcija koju nismo zabatalili...
Drago mi je da cujem da jos neko radi na ovom problemu, bilo je kranje vreme... vec dugo je tendencija da su drajveri u zvucniku skuplji od MDF kabineta, kod najveceg broja jeftinih modela... "uredan" mid woofer mozes nabaviti za 5 a visokotonac za 7$ i eto "studijskog" monitora... cast izuzecima... ali ni oni nece dugo izdrzati, s obzirom da ovi "mudri" bolje prodaju i vise zaradjuju od njih.
Sushtina je da chovek nichemu i nikome ne moze slepo da veruje, ali vremenom se uoche mane i problem je automatski umanjen... Godinama sam na Yamahama, pa i Auratonima 5C... Za to zasta su predvidjeni, oni su ok, sa svim svojim manama!

Nash zvuchnik nije monitor, vec u bukvalnom smislu referentni zvuchnik... Iako je malo tesko definisati taj opis, a?

Pricha o drajverima je najbitnija pricha, chovek mora da zna shta zeli i shta koji drajver nudi... Ali, BOGGY, u nasem sluchaju se radi o totalno nestandardnoj varijanti pravljenja zvuchnika, tako da je meni posle intervencija o kojima pricham, a ne bih smeo, sasvim svejedno da li cu staviti SAL ili Audio Technology Skaaning. Mozda i stavim ovaj drugi, ali samo zbog mehanichkih prednosti... Korpe prvenstveno.

Dakle, teshko je da diskutujemo, jer ovo nisu "konvencionalni" zvuchnici, vec sasvim nov nachin i pristup, pre 10 godina patentiran na svetskom nivou od strane nasheg najblizeg sradnika! Ok, bice priche o tome, kad sve bude gotovo! Dakle, jos jednom, sve sto pricas, sve sto sam i ja rekao, jeste istina... Ali nema veze sa nashim projektom, jer ovo, praktichnoi nije zvuchnik... Nego "krokodil"... Chucesh...

Quote:
Pricas o "zapcu"... ako se dobro secam...
lepo izgleda...
Krokodilu, hvala!

Quote:
A sto se tice izoblicenja... kompresione kutije boluju od... kompresije
Poznato ti je iz fizike da je potrebna veca sila da se vazduh sabije, nego da se ekspanduje... ta kriva pritiska je nelinearna u odnosu na pomeraj membrane.... Tako da sinusoidu oni malkice zarube sa negativnog kraja, i dobijes nesto slicno kao kada propustis signal kroz class A lampu...
Nikakvim "modifikacijama" drajvera ne mozes to zaobici
Greshka, ali da ne bih dobio upalu "prstnih" mishica, kad se budemo videli ovim povodom, objasnicu ti o chemu se radi i zasto tvoja, pa i univerzalna tvrdnja ne piju vodu u ovom sistemu! Prvenstveno, jer nije u sistemu!

Quote:
Mozes samo smanjiti taj efekat izuzetno velikom kutijom... ali verovatno to vec znas i sam, pa da ti ne "solim pamet"...
Naprotiv, krokodil je prilichno mali, radi se o 6" drajveru, koji svira ravno od 35 hZ! O velikim 15" zvuchnicima nevu jos da pricham, jer nismo ni poceli rad na njima... Projekat je za sada na nivou ideje i crteza... Pardon, imamo sve, samo da krenemo sa "modifikacijama"!!!

Quote:
Hvala na pozivu... da li je problem da donesem SuperMEE na uporedni test?
Naravno da nije... Dogovoricemo se! I ja bih voleo da chujem tvoj zvuchnik. Rajko Marichic mi ga je jednom prilikom pomenuo, ali zelim da chujem sta radis!

Quote:
Takodje je i dzaba da slusam,... nisam ti ja merodavan za to
Ali zato ste vi merodavni pa slusajte
OK?
Hmmm, nisam bas razumeo... Kako onda pravish zvuchnik? Da preformulishem... Po chijem "ukusu"??? Nije mi najjasnije... Chak i ako ga samo merish, nije merodavno... Ali Ok, reci cu ti svoje mishljenje, prvom prilikom kad ga donesesh... A i ja ochekujem tvoje... Ove zvuchnike pushtao sam cak i Kafe-kuvaricama, zanimalo me njihovo mishljenje... Da proverim da li umara... Mi tu nismo merodavni... Za umaranje... Ovo je mazohisticki posao!

Quote:
Da... pojacavac...
Dobri su skupi kao vatra....
Imam 2 najbolja... Hmmm, medju najboljima su... A i sta znachi najbolje!? Zadovoljan sam kako "guraju" nashe zvuchnike, ali opredelili smo se za proizvodnju nashih... Pojachavacha... I naravno, nece biti integrisani...

Polako, ima dana... Seshcemo, pa cu ti pojasniti sta je to sto razlikuje ove zvuchnike od ostalih... Nachin je potpuno suprotan... Pitanje energije!!! Prichacemo...

Pozdrav!
perun is offline   Reply With Quote