Re: Mix Room monitori
Bogi,
SVE sto si rekao je potpuno, i neosporivo tacno, to sam i sam imao prilike da ucim od (tada) starijih, i jasni su mi svi principi, kao i problemi vezani za iste
mislim na bass reflex, i njihov "konstrukcioni" derivat - "transmission line"
Mislim da si sigurno imao priliku da cujes monitore "Lockwood" sa mojim omiljenim "Tannoy" 15 inch driverima unutra - to je jedan od primera Transmission line konstrukcije, pogonjen Quad pojacivacem - usudjujem se da tvrdim da to NISTA NE VALJA, jer sam glavu gubio pokusavajuci da smiksam na istima nesto sto bi spolja, na drugim zvucnicima iole dobro zvucalo - NISAM uspeo, dok nisam poceo da koristim male zvucnike kao sto su Auratone, Yamaha NS 10 i Bog ih blagoslovio, mada ih vise nema - Klein Hummel trosistemske (stari model - nisu ovi novi serija 0300) a opet, stalno sam voleo Tannoy, zbog fazne tacnosti i dubine stereo slike, ali tek kada sam nesto radio sa pozajmljenim Tannoy zvucnicima u "obicnoj" bass reflex kutiji kao sto su DMT15, koje verovatno dobro poznajes, video sam koliko su ustvari Tannoy driveri ODLICNI!! Hocu da kazem, opet - subjektivno DO SADA nisam cuo transmission line zvucnu kutiju koja mi se dopala - predpostavljam da je to zbog loseg i sporog odziva bassa...
Ti si verovatno mnogo strucniji od mene, pa mozes to da "prevedes" u tehnolosku realnost, a opet, mozda ja i nisam u pravu, mada verujem ne u sebe, nego u svoju "kilometrazu" bar kada se o slusanju radi...
Igrom slucaja, verovatno nesto najbolje od monitoringa sto sam cuo su Tannoy DMT 15 sa Bryston pojacivacem - siguran sam da znas taj isti sistem, zar ne?
Mnogo pozdrava,
Slowstar