Quote:
Originally Posted by slowstar
Nazalost, to pitanje je uvek subjektivno, posto idealnih nema, ali ja licno ne bih stavio NISTA od firme PMC, jer po mom skromnom misljenju, tu nesto sa bassom DEFINITIVNO nije u redu, slusao vise puta razne PMC, mislim da je greska u koncepciji, to jest "transmission line" to strasno "mumla" kasni, rezonira, i ko zna sta jos...po mome skromnom misljenju, tu bi "legao" fantasticno (obzirom na skromne dimenzije) ADAM P11, skoro da sam spreman da garantujem da bi bio veoma blizu najboljeg resenja.
Nemojte da vas zavara "lazni bass" kod PMC-a!!!
|
Zdravo slowstar.
Samo opaska...
Definitivno sve kutije sa "rupom" koriste zakasneli talas iz kutije da bi ga "slozili" sa direktnim i time "pojacali" bass, to je jasno. Pri tom im uvek "promakne" pocetak bass-a jer se sloze nesto kasnije, i talasi jesu, najcesce, u sredini, u fazi, ali samo ako zanemarimo pocetak signala, kada imamo direktan signal a "ostatak" iz rupe jos nije "doputovao"... Mislim da je nevolja nastala zbog toga sto se za dizajn koristi Furier-ova transformacija a ne Wavelet... a muzici je blizi i prirodniji Wavelet nego Fourier, ali da ne gnjavim...
Taj problem nemaju toliko izrazen recimo, kompresione (acoustic suspension ili infinite baffle) konstrukcije (NS10 na primer, je verovatno acoustic suspension konstrukcija), i poznato je da se tako moze dobiti tisi ali veoma precizan bass. MEG-ovi koji zrace bass u karidoidnoj karakteristici, mogu biti negde "izmedju", a sigurno najprecizniji i najprirodniji bass se dobija jedino iz dipole woofera (box-less ugrubo).
Ovo redom kako navodim, karakterise vratolomni rast u ceni kostanja, kako po pitanju komponenti i njihovog broja, tako po pitanju kompleksnosti i velicine kabineta... za neki zadati SPL. Tako da ako krenemo na tu stranu... odnosno, otvorimo ovu Pandorinu kutiju, pre bih savetovao nesto kao NS10, nego transmission line zvucnik menjao sa bass reflexom zato sto transmission line "ima kasnjenje na bass-u", pa oba to imaju, ne isto ali postoji preveliko kasnjenje u oba slucaja, to je poznata stvar... pri tom kako kutija ima "moc" da svira nize frekvencije, tako su kasnjenja sve veca i veca kako se ide nizbrdo u frekventnoj karakteristici... iako je SPL konstantan... to je prirodni fenomen, i tu pomoci nema.
Pri tom mi je jasno da ta dva zvucnika (ADAM vs. PMC) ne zvuce isto, ali koriste vrlo slican TRIK, te se kasnjenja koja spominjes mogu izmeriti i prevelika su u oba slucaja.... cesto prelaze i 10ms za niske frekvencije. Za kompresionu kutiju je to kasnjenje manje, ali je zato bass mnogo tisi... pa ko voli...
Tvoj subjektivni osecaj izgleda da lici na onaj koji bi imao kada bi sa kompresione kutije presao na bass reflex... vise basa, ali "cudnog"... izvini sto sam drznuo da diskutujem tvoj subjektivni osecaj, to pokusavam da izbegavam gde god mogu (mislim, nije za diskusiju...) ... ali moram da primetim da je mozda tesko prihvatiti jos "nizi" bass iz male kutije nego onaj na koji smo navikli, uslovno receno.
Mislim da je PMC izvukao maksimum iz dosadasnjih konstrukcija, pogotovo sto sve cesce koriste custom drajvere (moraju ih modifikovati, jer su 99% pravljeni skoro samo za bass reflex konstrukciju), tako da mi je implictno prilicno jasno sta, u stvari, zele da urade...
Sto se tice Adama, jedan od nacina da se izbegne problem o kome pricas je da se te frekvencije koje ti zvuce lazno jednostavno ne "odsviraju"... i to je odluka u konstrukciji, to najcesce, proizvodjaci i rade.... Cinjenica je, ljudi (statisticki) vole NAJVISE bass, i "reflex" kutije su industrijski standard... tako da vec postoje i navike.
Veoma prirodan bass, nazalost, ostaje luksuz koga mogu imati retki entuzijasti sa "viskom" novca i manjkom zahteva za SPL-om (nekad je dovoljna i samo jedna od ovih osobina)... i meni je licno zao sto je to tako. Ovako, slusa se "instant" bass (kao sladoled iz kesice) pa kako se kome svidi... ali, cemu prica, pa ne valja ni jedan!
Ili krace, kad su dve stvari "lazne", onda tesko moze da se odrzi stav da je nesto "laznije" iako je slicno... pogotovo kada ima i "istinitije" od obe "lazi" i pri tom dosta razlicito...
Celo ovo moje pisanje je samo i jedino plod mog, inzenjerskog stava, i nikakve druge stavove nisam imao nameru da iznosim (pogotovo ne moje subjektivne osecaje, koje inace ne zelim da "slusam")
Pozdrav
bogi