Pozdrav!
Posto se radi o mojim trackovima necu ih spominjati(dobro,mozda jednom).
Ne vidim nista lose u tome da nesto bude pitko pa neka je i komercijalno.
Da,kao mali sam slusao i J.J.Jarrea,Vangelisa,Enyu,Tangerine Dream,Wollenweidera,Lolu V.Stein,itd.Slusao sam i Madonnu,Depeche Mode,citavu bulumentu 80`s znam napamet a tetka mi je kao sasvim malom pustala Boney M.,Bee Geese,i sl. stvari.Ponosim se tim.
Ali nisam muzicki obrazovan na veselicama,zborovima,vasarima,tatinim narodnjackim kasetama iz auta i slicno a sad sam veliki drum`n`basser!
Ili jos cesce - trancer!

I nadam se da se to i cuje!
Medjutim,nikad nisam slusao domacu muziku.I dalje mislim da je EKV precijenjen bend,da nam je sav rok skoro pa seljacki,da pop definitivno ne postoji, itd. Ali,odoh ja u offtopic.
Ponekad mi se cini da su,nekad rokeri,a danas "urbani" konzumenti muzike tu i tamo veci sektasi od narodnjaka.Muzika nije supermoralna kategorija da bi se po njoj procijenjivale tako vazne stvari.
@SHIVA
Iskreno hvala na prijedlozima za slusanje.Pokusacu da ih pronadjem.
Problem je u tome sto ja ni nisam zelio praviti neku stilski cistu ambijent muziku niti to sad zelim.Da,ja volim melodioznije stvari.Jana Garbareka,Dhaffera Yousseffa i sl.
Pravim muziku kuda me ona odvede i mislim da tako treba biti.
Shiva:
Nijedna od stvari koje si skinuo u biti nije u duru.Prije u molu ili ako cemo tacnije modalne su(uvod u Tokyo je impro u in-sen skali in e (e-fis-g-h-c),tako je zovu u jazzu a inace,gledano na nacin kako se koristi,to je tradicionalna japanska skala koja se koristi pri sviranju koto-a).U kasnijem toku harmonski patterni su tipicni dijatonski septakordi sa molskim tonalnim centrom(nije bas najtacnije,al nema veze).Isao sam na atmosferu ali ne zvukom vec,nadam se,muzikom.
Naziv sam dao kasnije jer mi je na to licilo.Btw,mrzim naslove koji opisuju nesto konkretno iz muzike.
Mislim da sam,kao i ti,cuo dosta stvari izvan svog sela(izvan Sjeverne Bosne) i tako to.Nadam se da cu se i jos vise naslusati pa cu zvucati jos "svjetskije"(sto ce mi donijeti puno Nordova,Virusa,Electrona,Motu-a,PT HD-a i slicno).

.....