Re: tranzijent dizajneri
Iako ih ne koristim bas cesto, nasle su se situacije kada su mi bili potrebni. Princip rada je prilicno jednostavan i najlakse ih je zamisliti kao dekompresore: umesto da smanjuju dinamiku signala, oni je prosiruju tako sto isticu peak-ove signala. To sto izgleda da funkcionisu i kao eq je zbog same prirode tranzienta, jer oni u sebi imaju odredjenu kolicinu visokih frekvencija tako da signal zvuci svetlije posle tranzient efekta. Ja licno sam koristio dominion, PSP mix treble i waves transient designer. Svaki ima svoj trenutak u kome sija: dominion je najbolji za pojedine instrumente ili kanale, svidja mi se sto radi kao envelope, Mixtreble sam upravo najcesce koristio za lose snimljene cinele, a transient designer mi je nekako bio dobar za sve, kako za finalni mix tako i za pojedine kanale. Polje primene je siroko, mogu da se koriste umesto expandera za dekompresiju, za izvlacenje prvih udaraca instrumenta koji se izgubi u miksu, za spasavanje losijih snimaka, ako im ima spasa, ili za kreiranje novog zvuka. Najlepse ih je probati sam, pa videti gde im je mesto. Jedina predostroznost je da, kao i kod expandera, treba paziti na previsok peak.
|