Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Možda nije najlepše sročio, ali na Mirakulu je jasno čujno da pesme gde su svirali gosti bolje zvuče od pesama gde sviraju domaći muzikanti, kao što se i čuje da je ovaj album sad ujednačeniji jer su gosti svirali na skoro celom materijalu (ili bez skoro). Konačno čuje se drastična razlika u zvuku tih pesama, u odnosu na sve što je Gibonni radio do tada. Možda je zazvučalo kao da te potcenjuje, ali je Max ako se ne varam mislio na to da svako ko je duže vremena u muzici jako dobro zna koliko samo jedan muzičar velikog kalibra može da doprinese pesmi i podigne je na novi nivo, a kamoli kada svira ritam sekcija takvog kalibra. Na primer smiksati deonice koje je svirao ubica od bubnjara i dobiti adekvatan zvučni rezultat je mnogo lakše nego sa nekim relativno dobrim bubnjarem. Jedan od razloga za čuveni "Balkanski bubanj" za koji se obično krive tonci i njihovo neznanje su u stvari sami bubnjari, koji često umeju izvoditi besne gliste, ali ne umeju svirati zaista u funkciji pesme, nemaju dobar balans elemenata bubnja i sl. Kad svira zaista dobar bubnjar, da podigneš samo ambijentalce, a ono već dobar, balansiran zvuk bubnja gde se sve čuje kako treba. Konačno ljudima koji su došli da sviraju an Gibonnijevom albumu nisu date note skinute sa midi basa ili bubnja već su imali svoj udeo u aranžiranju pesama, jer suština kad plaćaš takvog čoveka i jeste da mu daš malo kreativnog upliva.
|
Sve se slažem i i sve si u pravu! Ja nisam osporio ogroman doprinos vrhunskih muzičara Gibonnijevim albumima, ali sam hteo da kritikujem tezu da su oni jedino što valja na tim albumima i da su oni jedini ili najveći razlog da se sluša Mirakul ili Unza Fibre, na kom čak ni ne znam ko je svirao od tih velikih. Drugim rečima, ja smatram da Gibonnijeve pesme zaslužuju Katchea, Paladina i koga god, jer su izvanredne i neke od njih će trajati veoma dugo. Kada bi bilo dovoljno samo skupiti novce za skupe svirače i dobrog producenta a pritom nemati pesme koje to zaslužuju, onda bi to svi radili, jer - to u ukupnom zbiru i nije tako skupo ako garantuje uspeh ravan Gibonnijevom! Ali takav postupak bi za rezultat dao kič, a mislim da ćemo se ipak svi složiti da ako nečeg nema u Gibonnijevoj muzici, nema trunke kiča i neukusa...
I opet ponavljam kao i u mom prvom postu, ovo je samo moje mišljenje... Svako neslaganje je dobrodošlo!