View Single Post
Old 19-06-2006, 04:17 PM   #8
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: ..razlika izmedju softvera i hardvera..

Quote:
Originally Posted by Arthur
mistakemistake pored 505ice koriste i Fruity loops (skoro pa ceo prvi album), a live furaju i neki sekvencer veoma cesto.. 505ica jest legendarna sprava, i ko se lozi na taj nacin rada (grooveboxing) definitivno vredi te pare. To i dalje ne znaci da joj softwer nikako ne moze prismrdeti.
Uvijek postoi i taj subjektivni dojam... interakcija izmedju tehnologije i onoga tko je koristi. To nikako ne treba zanemarit jer talentirani ljudi od losheg alata iskoriste ono shto vrijedi, a nedostatke upotrijebe kao inovacije i eksperimentalne elemente. Vjerojatno vam nisu poznati produkcijski (techno) uratci shvedskog producenta Slobodana, ali u tom svjetu kotiraju dosta dobro. Sve radi na prastarom Macintosh laptopu a preko tipki tastature su izljepljene kratice, funkcije... nitko osim njega to ne zna koristit. Koristi nekakav stari treker, a kako ima hard disk od 80 Mb stvari snima na karticu od fotoaparata i tako ih prebaci na komp kod frenda. Kakve plag inove koristi sa 16 Mb RAM-a.. ne zhelim ni zamishljat Ja ne volim bash jako techno glazbu, ali mogu prepoznat kvalitetnu stvar od generichkog smecha skrojenog od 3 tudja hita. Njegove stvari zvuche jako dobro. No to ne znachi da svi trebaju radit na takvoj opremi niti da je ona kvalitetnija od neke druge. Ekipu koja radi muziku i spot tako da stanu u 64 kB na C46 ili Amigu da i ne spominjem. Muzika mozhe bit dobra i kad svira sa 8 bit Nintendo chipa, ali kad ne valja niti jedan hardware je ne mozhje popravit.

Sve da imash opremu koju koristi tvoj najdrazhi projekt to i dalje ne znachi da chesh iz nje izvuchi jednako dobre rezultate. I da znachi... zar zhelish zvuchat kao netko drugi? To spada u imitatore a ne u produkciju. Kod nas svaki pristojan studio ima neki hardware reverb, ali kad slusham radio imam dojam da su bacili pare. Uvijek istih par tvornichkih preseta i svima to zvuchi najbolje jer valda su oni koi su radili reverb znali shta rade. Da se razumijemo, ja trenutno pokushavam ulovit jedan dobar hardware reverb... nie da nema razlike... samo malo tko uspije kvalitetno iskoristit tu razliku, a vechina koristi samo brand reverba kao zgodan podatak o inventaru studia.

Nadam se da me sad razumijete. Nemam nishta protiv hardware-a... tko ima moguchnosti neka vozi i Audi i BMW. Ali to ne znachi da nema smisla vozit Yugo ili Renault 4. I jedni i drugi obave svrhu dolaska od tochke A do tochke B. Sve drugo je subjektivno.