Re: ..razlika izmedju softvera i hardvera..
ako sam dobro shvatio chuo si mc-505 NA KONCERTU i zvuk te se dojmio pa si razocharan softwareom kojeg slushash U STUDIU?
Ako je to tochno razlika je u ozvuchenju prije nego u bilo chemu drugom. Chak i najbolje razglasno ozvuchenje ne mozhe se usporediti ni sa monitorima srednje klase. Kod nas je vechina razglasa spojena MONO jer tako zvuchi konkretnije. Obichno bas/sub nabija vishe nego shto je potrebno jer se tako kompenzira glasnocha srednjih i visokih tonova koju je teshko postich u velikom prostoru za puno ljudi.
Ja sam jedno vrijeme imao prilike preslushavati svoje stvari na jednom solidnom klubskom ozvuchenju i bio sam iznenadjen rezultatom. Sve zvuchi bolje na razglasu nego u sobi s monitorima... barem na prvi dojam. No kad obratish pazhnju na detalje... mnogi se zapravo ne chuju uopche. Maskiranje tonova zbog jakih baseva pokriva dobar dio srednjeg pojasa pa bilo kakva usporedba takvog dojma sa zvukom u studiu nema smisla. Slichnu "logiku" koriste neki sonic maximizeri i exciteri (SpectraLive, BBE) shto je i razlog zashto ih nerado koristim.
Naravno ovo je moj subjektivni dozhivljaj tematike. Boggy che vjerojatno o tome znat puno vishe.
U svakom sluchaju mislim da hardware pomalo gubi utrku sa software-om, ponajprije radi flexibilnosti i izbora. Josh uvijek niti jedan soft uredjaj nie potpuno dorastao hardware-u, ali mozhesh kombinirati vishe soft alata i dobiti jednako dobar rezultat. Dobar synth koshta od 1000 EUR na dalje, a dobar VST synth koshta od 100 EUR na dalje... Super je imat dobar synth na stolu, al za tu lovu imam 10 dobrih VST syntheva. IMO Jedino shto gubish je atraktivnost koju imaju ledice i VU metri na hardware-u.