View Single Post
Old 18-06-2006, 01:08 PM   #17
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Gibonni - Unza Fibre

Quote:
Originally Posted by Dushan_S

Pa ako dobije? zvučnu razliku onda nije marketin?ki trik. Tj, mo?da neko ne mo?e ne ume, ili mu okolnosti ne dozvole da iskoristi mogućnosti, ali to je već ne?to drugo. A to "snimano u Londonu" je druga stvar, i mo?da se nekad mo?e podvesti pod ono shit in = shit out, jer su to isti muzičari koliko god bili lo?i ili dobri, pa se ne mo?e napraviti kvantni skok. Snimatelj se bavi bele?enjem svirača kod ?ive muzike, i ako ne postoji osnova u startu, to je to, mo?e da snima ko hoće i u kom god studiju.
Evo reci cu ti na sta sam tacno mislio, a nadam se da to nece uvrediti moje prijatelje i saradnike.

Drugi album grupe "Kerber", "Ratne Igre", je kompletno snimljen i mixan u neznam ni ja kakvom studiju u Manchesteru (dakle, nije London ), a album je radio Gordon Rouly iz grupe NightWing koji je u to vreme vazio za odlicnog rock producenta. Taj album zvuci najtragicnije od svega sto je "Kerber" ikada uradio. Po meni, za to vreme, najbolje zvuce albumi "Seobe" (Kornelije Kovach), "Zapis" (Vlada Negovanovic - Goran Shimpraga), a nije tako los cak ni prvi album. Album "Ratne Igre" je, po meni, sjeban skroz na skroz. Stoji i chinjenica da je taj album dosta postradao i prilikom samog rezanja ploche u PGP-u, ali, mislim da prilikom rezanja sa master trake i nije mogao bas onoliko da bude osakacen.

Za mene je on jedan karakteristican primer bacenih para po belom svetu za nesto sto bi kod kuce sigurno mogao bolje da odradis. Steta sto se tako nesto desilo sa albumom na kojem su prilicno jake pesme, ukljucujuci i naslovnu numeru "Ratne Igre", koja je pored toga sto je bila zaista veliki hit, koriscena i u raznim TV spicama ("Dozvolite da se obratimo", "7 TV dana"...)...

Pogotovu danas je bezveze zanositi se i primenjivati onu izreku "u tudjeg tatka veca je ***"... izuzev ako ne odes u Abbey Roads, ili neki bas, bas, bas baba roga studio...
Ono sto je Jelena Karleusa radila u Atini je tek bezveze... nista tu nisam chuo sto zvuci bolje od domace folk produkcije... Pricala mi je jedna osoba koja je radila na tom CD-u malo o tom studiju u Atini. Ono sto mi je rekla je -U Beogradu ima barem 5 boljih... Snimanje u Atini je verovatno bilo zbog medijske frke i dizanja prasine...

Sto se domace produkcije tice, generalno nije dobra i prilicno je neukusna i neodmerena... Kitinjasti aranzmani, pumpanje reverbima... prava mala demonstracija neukusa i nebuloznih i extremnih shirina...
Ipak, postoje kod nas pojedinci koji pomeraju taj prag.
Voji Aralici svaka cast i moje najiskrenije postovanje!!! Za mene jeon najbolji producent na ovim prostorima! Novi Van Gogh zvuci kao da nije radjen na Balkanu. Zvuci kao svetski r'n'r. Volim Van Gogh, ma da za Djuleta ne mislim da je bas vrhunski pevach, mislim da "vrshi posao" i nista vise od toga... bez obzira na to, one pesme on peva tako kako i treba, sasvim o.k., a Aralica je materijalu dao jedan moderan zvucni pechat.

Sad, to je stvar ukusa... Moj ukus je takav. Ja bih Voju Aralicu stavio pet mesta ispred Nikse Bratosha...