View Single Post
Old 07-06-2006, 11:20 AM   #9
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Novi snimak - izrazite utiske

Quote:
Originally Posted by Arthur
inace, potpuno se slazem sa Perunom po pitanju kritike prvobitnih komentara. Gitare, narocito riff, skoro uvek pan-ujem krajnje levo-desno, a cesto i neke specijalne vokale sakrijem skroz u cosak, sa nekim efektom, cesto iznenade i ucine matricu zanimljivijom.. Reverbe retko pravim za svaki instrument posebno (iako sam ucio da tako treba), ali skoro nikad ne saljem vise veoma razlicitih kanala u isti prostor.. najcesce imam zajednicki osnovni kratki reverb za vokale, pa po potrebi pravim specijalne, isto vazi i za recimo dobos i tomove, koji uglavnom dele taj neki kratki room, al za dobos cesto upotrebim jos poneki prostor..

Ne znam gde ste naucili da radiete Levo- Desno panorame do koske?? Od toga svi snimatelji / mixeri beze...Svaki mix za radio (singl) iTV se nikad ne siri do koske...Radio i tv nabacuju svoju kompresiju i mnogo stvari koje su siroke ne izdju dobro kad se slusa na normalnim (jeftinim i malim) zvucnicima kuci ili u kolima..Cak i na MTV, kad slusate nesto, kad dodje siroki refren sa vokalima razbacanim LR, odma padne snaga refrena, izgubi energiju! mogu da vam posaljem brdo linkova gde mnogo poznatiji i ISKUSNIJI snimatelji / mixeri od nas na forumu pricaju o tome! Pa cak i kad rade surround, ne preteruju, jer (u zavisnosti od muzike) moze da zvuci nerealno...A o reverbima - to je vec za posebnu diskusiju. Stavljati SVE u reverb (isti ili razliciti) nije akcija! Sve ce da se utopi, razmeksa...stvar je u balansima i panoramama i sto bi rekli "placement" - da svaki instrument ima svoje mesto - vizuelno i frekventno. Ako je sve u nekom stereo efektu i reverbu sve je siroko a nema nista u sredini?..
opet, sta ja znam...bio sam na samo stotinak mastering sessions u najvecim mastering studijima u Londonu. Cutim i gledam, i slusam i ucim - covek se uci dok je ziv...a pravilo Br. 1 je da nema pravila!!! ha,ha,ha..
DaBear is offline   Reply With Quote