Re: Humanizovanje PC mixa i produkcije
Ima ih nekoliko ali niti jedan neche dati potpuno iste rezultate kao pravi uredjaj. Ipak ja neke od njih nalazim sasvim adekvatnom zamjenom u situaciji kad nemam skupih igrachaka pri ruci. Ja najradije koristim:
PSP VintageWarmer - vrlo dobra emulacija trake koja ima i vrlo slichne kontrole. Ima i backpanel s dodatnim postavkama pa je preporuchljivo konzultirat manual prije upotrebe. Doista daje topal i pun sound no treba paziti na "knee" parametar. Iako zvuk postaje sve ugodniji i topliji pretjerivanje zna "pojest" punch snimke bez da to primjetish u trenutku promjene.
Dominion - iako besplatan, ovaj jednostavan plug in osim tranzient modifikacija (attack i sustain audio trake) nudi i saturaciju vrlo nalik aphex aural exciteru. Inache volim alate koji nude detaljnu kontrolu, ali ovo je primjer da i vrlo jednostavne sprave znaju bit uchinkovite jednako kao i komplicirane. Manual takodjer otkriva par tajni koje se povrshnim pogledom ne vide.
SpectraQ je relativno nov plug in i tek sam par sati proveo uz njega. Iako me se za sad dojmio malo je rano da ga preporucham, ali ako imash volje malo i experimentirati sa gotovim materijalom mislim da ovaj plug in mozhe dati interesantne rezultate. On pruzha moguchnost dodavanja i parnih i neparnih harmonika i to na 10 band-ova i na vishe nachina... s promjenom gain-a (kao EQ) ili unutar postojecheg volumena. Takodjer nudi ruchno podeshavanje faza niskih tonova shto je (IMO) za sad jedina takva sprava. Pomicanjem faza u dubljim oktavama mozhe se dobiti vishe "prostora" i smanjiti "guzhva" u mixu (ukoliko je doshlo do guzhve u mixu). Usput ima integriran limiter/maximizer shto je zgodno makar kao preview. Ne chini mi se da je u rangu L3 ili Voxengo Elephant maximizera.