Re: Poslusajte i prokomentarisite!
Vrlo interesantna rasprava s vrlo visokim pragom tolerancije. Iako su kritike dobro argumentirane kritichare se napadalo i diskreditiralo shto je krajnje neukusno. Dushan je vrlo dobro objasnio problem pa da ne ponavljam ochito jednostavno chu se slozhiti s njime.
Poslushao sam stvar i ona (tehnichki) zvuchi pristojno, ali ovakvu vrstu glazbe ne pratim pa ne bih komentirao umjetnichki dojam. Ne bih komentirao uopche da nije bilo postova Dushana, Boogya, Ridgea, Arthura i ostalih istomishljenika. Ako netko vech zbraja kojih mishljenja ima vishe onda je i ovo moje bitno.
Ako si otishao profesionalcu da bi on realizirao tvoju ideju onda otpada ideja da si jednako zasluzhan i za taj dio posla. Kao da odesh da ti ofarbaju auto, izaberesh nijansu boje i kazhesh da si i ti odigrao vitalnu ulogu u farbanju. Da nisi izabrao boju majstor bi izabrao boju sam i auto bi se svejedno pofarbao. Da nema majstora mozhesh ti izabrat najbolju boju ali... badave ti boja kad ne znash ofarbat auto. Zato si i doshao kod majstora na prvom mjestu.
Nadalje proturjechno je kad kvalitetu produkcije branish imenom producenta a dalje u raspravi sugerirash da je ta ista osoba "samo" slijedila tvoje upute. Da je to puko sljedjenje uputa ne bi se obratio profesionalcu za taj dio posla.
Pozivanje na mishljenja izdavachkih kucha takodjer nie argument koi ukazuje na kvalitetu a josh manje na umjetnichki dojam. Netko je odlichno objasnio omjer investicije i potencijalne zarade koi je izdavachima presudan faktor u odabiru materijala. Ako je neshto isplativo to ne znachi nuzhno i da je to kvalitetno.
Na kraju pozivanje na emotivan background story kriticharima stavlja krpu u usta jer subjektivni sud o glazbi biva istisnut dubljim kontekstom glazbe i emotivnim, osobnim motivom. No ako netko meni drag nastrada i ja pod dojmom dogadjaja nacrtam neprepoznatljiv portret te osobe emotivni element ne umanjuje chinjenicu da je portret neprepoznatljiv. Posebno ne u situaciji kad portret pokazhem kriticharima i zamolim ih da mi daju kritiku, pa tek nakon loshih kritika iznesem background story.
Jasno mi je da morash vjerovati u ono shto radish i da uvijek morash biti zadovoljan onime s chime raspolazhesh. Na kraju krajeva to je tvoj maksimum u tom trenutku i bolje od toga nie moglo. Bolje che postat s vremenom i sa iskustvom, a kritika je jedino pravo iskustvo kad je glazba u pitanju. Badave ti mishljenje izdavacha ili producenta ako narod odluchi ne slushati tvoju muziku. Dakle ignorirajuchi kritike objektivno smanjujesh moguchnost da uspijesh u ovom poslu.
Naravno, ovo je samo,moje mishljenje i vjerojatno che se protumachit kao podizanje tenzija u jednoj inache sasvim objektivnoj raspravi koja je sve do sada bila korektna, nepristrana i bez sukoba interesa.
Last edited by Oggy; 01-06-2006 at 03:45 PM.
|