View Single Post
Old 31-05-2006, 08:18 AM   #2
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default Re: Humanizovanje PC mixa i produkcije

Quote:
Originally Posted by Defragment
Prakticno savet/ pitanje: kako preprodukciju, produkciju i uopste kompletnu zvucnu sliku dobijenu na kompu gde su vecinom koristeni virtualni istrumenti humanizovati? NPR, jedan lik mi je rekao da se ceo mix snimi u jednom trenutku analogno i da ga ponovo obradjujem digitalno!
Koliko tu ima logike raditi destrukciju snimka? I da li mislite da to vazi i za vokal? Ili njega ne treba dirati, jer je prosao kroz dobar mic i pre-amp?
Pod humanizovanjem se podrazumeva postupak kojim se programiranoj muzici daju humani, odnosno ljudski elementi koji se ogledaju u nesavrsenosti, poput kasnjenja ili ubrzavanja u ritmu, delimicne disharmonije itd, a postupak koji si ti gore naveo je teznja ka dobijanju analognog, prirodnijeg, ( citaj masnijeg), zvuka! Sam gore opisani postupak se moze odraditi, ali se time nece postici neki poseban efekat, osim gubljenja vremena, prvo iz razloga sto je sam digitalni snimak dao svoju karakteristiku odmah u startu sto se svakako mora cuti i pored naknadnog prebacivanja na traku! Medjutim, najveci problem sa recimo vokalom, bi dosao tek kada bi ga analogno snimljenog vratio u digitalni oblik - tada bi traka svojim istezanjem izmenila BPM i bilo bi problema uklapanja istog tog vokala sa tajmingom ostalog digitalnog projekta! Mnogo je ekonomicnija varijanta uzeti neki od plug-inova, poput Magneto i odraditi simulaciju trake.
Mogli is offline   Reply With Quote