View Single Post
Old 30-05-2006, 11:38 PM   #11
slowstar
Pro Member

Default Re: Shta posedujete od vijura?

Quote:
Originally Posted by relis
Ne mogu vjerovati da to govori netko tko je koristio te stare analogne sinteve. Jos da spomenes ponajbolje VA-e ajd' (ma ni to nije to), ali Fantoma ili XV seriju...
Ne da sam ih koristio, nego su mi se popeli na vrh.....dakle imao sam (nemoj pogresno da shvatas kao hvalisanje, ovo je "zalba")
MiniMoog, ARP odyssey, Jupiter 8 (pozajmljen) Jupiter 6, Prophet 5 (valjda rev2, ne secam se) Korg polysix, roland Juno 60, Juno 106, jedno vreme i ARP 2600 koji sam ubrzo vratio, a imao sam i pristup "legendi" cuvenom SYNTHI 100 one engleske firme, zaboravih ime, mislim AKS ili tako nesto...
Sve to je jako neprakticno, sporo, malih mogucnosti, neke sprave su cesto otkazivale, rastimavale se (MiniMoog, Oberheim) o polifoniji da i ne govorim,
a tezina i osetljivost....
Kada se svojevremeno pojavio Roland D-50, to je za mene bio ulazak u "raj",
Mislim da je to bio sinti mnogo ispred svog vremena...
jedina sprava koju nisam podnosio je bila Yamaha DX7 koji je bio suv i sterilan, sto je jasno i zbog samog principa na kome radi, a veoma slicno se ponasaju i danasnji VA sintovi, koji koriste razne alhemijske 'trikove" kako bi postigli malo topliji i "humaniji" zvuk. Da ne davim vise, savetovao bih svima da ako imaju uslove postave pod istim uslovima neki omiljeni retro "fancy" sint, i moderan rompler kao recimo Fantom X ili Yamaha Motif ili cak i Korg Extreme ili Oasys pa neka uporede direktno soundove "iste kategorije" i videce da je razlika mala, skoro nistavna, pogotovo kada se uzmu u obzir mane, starost, kvarovi, i neprakticnost tih starih analognih sprava. mozda nisam u pravu, mozda sam omatoreo i ogluveo, priznajem da razlika postoji, ali je srazmerno beznacajna...