View Single Post
Old 29-05-2006, 06:28 PM   #77
Don Solaris
Pro Member

Default Re: Shta posedujete od vijura?

Quote:
Originally Posted by slowstar
pogotovo ako se ima pristup najnovijoj generaciji "Romplera" kao sto su "Fantomi" ili XV 5080, na kojima je moguce tako uverljivo namestiti taj "retro" analog feel da ga ni rodjena majka ne bi prepoznala da nije "Pure analog"
Eh...kud ba? XV? Kupio sam nedavno JD-990 koji je neusporedivo topliji od XV-a, pa niti jedan niti drugi ne mogu ni da se pribli?e jednom najobičnijem Korgu Delta. Da mogu, odavno bih ju prodao. Svaka sprava ima svoj zvuk i tu nema nikakve matematike kojom će? ti od jednog napravit ne?to drugo.

Nedavno mi je frend snimio onaj soft Mini Moog mislim od Arthurie. Pa to je toliko bjedno da sam isti dan morao maknuti sa računala. To nije za slu?ati koliko je bezveze. Jer potpuno isti sound dobijem sa bilo kojim drugim besplatnim soft synthom. Zapravo uopče mi nije jasno, za?to oni tim soft synthevima daju različita imena kada svi zvuče potpuno isto. Čast izuzecima, primjerice Absynth, koji je genijalan i totalno originalan. Ali ovo tr?i?te "analognih" soft syntheva je pre smje?no. Uzme? si besplatne triangle, i nord modular mono i pokrio si 90% analognih soft syntheva. Ili kupi? Rekator i vozi? ?to god hoće?.

Jedino sa čime se mogu slo?iti je miks. Tu definitivno stoji tvoja tvrdnja da je svejedno dali koristi? soft synth ili hardver npr SH-09, jer tu nema teorije da netko pogodi razliku. Ali i to opet ovisi o vrsti glazbe i o analogiji o kojoj pričamo (zvuk Jupitera 8 če? jako te?ko emulirati pa imao ti sve soft synthve ovog svijeta). Ako pak misli? na moderne lupalice "4 on the floor", da tu se svakako sla?em da je posjedovanje analognog syntha tipa SH-101 ili MS-20 gubitak i novca i vremena. Jer kada jednom uđe u miks, nema teorije da netko pogodi razliku.
Don Solaris is offline   Reply With Quote