View Single Post
Old 28-05-2006, 02:31 PM   #9
statusband
Senior Member

statusband's Avatar

Default Re: ebay ..... kako to ide ?

Quote:
Originally Posted by Max
Hocu da pocnem malo da kupujem preko ebay .... pa posto nemam iskustva molio bih one sa iskustvom da me posavetuju

1. Kreditnu za ebay imam

2. Trebalo bi da se registrujem ( da li je to sigurno u smislu brojeva sa kreditne kartice )

3. Bid ujem .... i sta onda ???

4. Kome uplacujem , ko mi skida pare , ko mi garantuje da cu dobiti spravu ???

5. Ako se radi o npr preampu .... od 7 - 8 kila . Sta se desava sa

a. CARINOM

b. POREZOM

6. Postoji li neki nacin da se ova dva smanje ( navodjenjem nize cene sprave ... npr )

7. Koji je nacin isporuke ????

8. Ako mora DHL om ....to je za 7 - 8 kila iz npr Nemacke ... prilicno velika suma

9. S' obzirom na povoljne cene u USA .... koliko je realno kupovati odandde ???

Eto toliko za sada ..... pa ko zna neka mi objasni

Isto me interesuju negativna iskustva ...............

Kao i pozitivna

Pozdrav
Evo znam iskustva nekih od kolega,i ako nisam nikada kupovao preko Ebay,a ziveo sam u Kanadi.E evo zasto nisam kupovao.
Biduje moj ortak DX7 i "pobedi" na aukciji,posalje broj kartice,oni ga pripale za 150 dolara.On pojuri to i oce biti-nece biti,ne bude nista.
Drugi kupi stalak za klavijaturu i ne dobije ga.
treci naruci neke novcice-antikvitete i pripale ga za 50 dolara.
Kako se kupuje na Ebay (moj savet!)
Prvo i osnovno vidis koliko je neko prodao stvari.Ako prodaje nesto prvi put,NIKAKO NE KUPUJ!Pa ako je prodao recimo 50 instrumenata,pogledas "feedback" onih koji su to kupili,dali se zale na brzinu isporuke,dali sprava i stanje odgovaraju opisu na Ebay-u,dali je taj nekoga "Pripalio" za kintu" itd.
Instumente je najbolje kupovati od onih koji su prodali vec 2 ili 3 hiljade istih.Kad procitas njegov Feedback,stvorices jasnu sliku sa kakvim covekom imas posla.Naravno,uvek ima nezadovoljnih,ali ako je neko prodao 3000 instrumenata i ima pozitivan Feedback koji je 99%,taj je najverovatnije pouzdan,jer da nije,nebi prodao toliko.
Sto se tice poreza,porez ja mislim svakako platis,a carinu kada podignes robu u posti.Sto se tice kilaze i posiljke,nebih nikome preporucio da kupuje spravu od 10 kilograma iz Amerike ,ako nema preku potrebu.Nadam se da sam pomogao