Pro Member
|
Re: Gibonni - Unza Fibre
Upravo preslušao album, ne sa maksimalnom koncentracijom, ali opet preslušao. Ovo je vrlo dobar rad tehnički, i sve je to prilično lepo spakovano, i pretpostavljam da sledi ponovni talas kolektivnih masturbacija kako je album neverovatno dobar, ali meni je ovo najslabiji njegov album autorski, definitivno. Kad sam čuo "Sebi dovoljna" kao singl pre više meseci, mislio sam se zašto je pustio relativno njakavu, ne specijalno jaku pesmu kao najavu za album. Sad kad slušam album više se ne pitam jer to ispade kao jedna od boljih pesama.
Tekstovi su u njegovoj standardnoj ligi, možda manjak lepih slika po njima, ali su jako dobri, ali muzika je vrlo amorfan miš-maš svega što je bilo pod rukom, nekad čak i na nivou neukusnih kombinacija tipa, napadna RHCP gitara i harmonika istovremeno, ili blues rock i neki etno instrument nalik sitar-u potpuno van konteksta, kao da je bilo napuniti pesme što više. Takođe mi se ne dopada svirka sama, ne što se tiče kvaliteta, nesumnjivo fenomenalni muzičari, ali nabacano, na momente izgleda kao da je postojala početna matrica i da se do samog kraja nije znalo ko će gde svirati, ide pesma, pa sledeća pa sledeća i onda shvatim da je bukvalno skoro svaki prazan trenutak između dva reda stihova iskorišćen za neku frazu na nekom instrumentu, često i na dva instrumenta istovremeno. Pretrpano. Nedostaje mi jasnih melodijskih linija, jer koja god da je tu, uz nju je natrpano još nešto. Vokal mi je ponegde čak anemičan u odnosu na ceo taj vitraž instrumenata, i smeta mi sve to da se koncentrišem na samu pesmu, i tekst. Konačno, same pesme, da se odsviraju uz logorsku vatru, samo akustična gitara i on, najprosečniji skup osnovnih akorada sa ponekim izletom koji je Gibonni sklopio, često nalik nekim njegovim ranijim pesmama, da se uzme melodija strofe iz jedne predref iz druge i refren iz treće mirno bi stajali kao još jedna pesma.
Što se tiče gostiju, ne razumem tačno gostovanje pevača u prvoj pesmi. Ja doduše ne znam ko je čovek, ali na momente nisam siguran u stabilnost njegove intonacije, a još ima ozbiljnu govornu manu, ne ume izgovarati kvačice. Potpuno me izbacio iz tripa kad je počeo pevati, ne sviđa mi se nimalo. Pevačica koja je gost, peva najbesmisleniji komadić teksta ikad. Ne razumem, dovedeš nekog da ti peva i onda mu kažeš da otpeva "Don't give up, everything's going to be all right"? Em je frazetina, em nije sasvim u kontekstu (inače vrlo dobrog) teksta. Ni druga implementacija engleskog sa "This is the end my friend" mi nije jasna. Na mirakulu su ta ubacivanja stranih jezika bila mnogo elegantnije rešena.
Osim onoga na šta je uputio MD, ima mnogo "pozamjljivanja" često ne direktnih i vulgarnih ali očitih. Na primer "Šta će meni moja dica reć" je omaž različitih delova sa zadnjeg stingovog albuma, ko je slušao znaće i sa kojih pesama. Nema tu krađe, ali ova fraza, ovakvo aranžmansko rešenje, pa onda malo harmonike kao tamo, pa loop kao onamo itd. Odasvud se ćapne po malo i eto!
Da se razume, ja sam skoro pa neki ozbiljan fan Gibonnijevog rada, znači pratim ga još od osmog putnika pa onda prvih solo albuma, u vreme kad ga skoro niko ovde nije slušao i bilo mi je uvek drago da radi to što radi, pokušava pomiriti neki zapadni pristup što se tiče kvaliteta i forme sa ovim podnebljima. No ovo mi je suštinski slabiji album po pesmama od "Ruže Vetrova" (meni dragog albuma, možda nisam objektivan) ili "Ljudi Zviri..." . Mirakul je već patio od krize, jer je par pesama bilo VEOMA dobro u svakom pogledu, ali neke pesme su zvučale kao da popunjavaju mesto. Ovde manjka izuzetnih pesama, a ostatak je izvađen temeljitim radom na njima, od aranžmana pa do same svirke.
Takođe mi je najjači momenat "Tija bi te zaboravit", možda i "Šta će meni moja dica reć" (ajd nema veze, Sting pa šta) ostalo onako
Da se razume, možda sve ovo zvuči preterano kritično, ali to je i zato što volim njegov rad i očekivao sam više, supstancijalno više, u samim pesmama. Pakovanje je dobro u svakom smislu, i album će verovatno dobro proći, ali manjka mi sadržaja. Tu su aranžmani, poznati gosti, produkcija, svirka, sve napucano ali pesme mi se nisu dogodile...
Last edited by Dushan_S; 26-05-2006 at 02:33 AM.
|