pozdrav
e novi sam tu pa da prvo kazem da nisam neki expert u produkciji i u svemu tome, ali znam osnove tako da razumijem o cemu se govori. treba mi savjet.
produciram hiphop pjesme...pa ovako:
snimam u adobe audition posto je visekanalni, dok mixam u wave labu pa opet vokale vracam u audition. kad snimim vokale prvo ih normalizujem na nekih -0.5dB zatim uradim eq ( koristim firium plug-in, kod ovog mi treba savjet da li je bolje pojacavati na eq ili cuttati frekvencije koje su nepotrebne ? ) zatim kompresujem ( prije sam koristio obicni kompresor koji dodje u auditionu ali mi je nekako previse stiskao vokale, sada koristim MjCompressor u wave labu ) i tu mi nastaje frka
zasto mi vokal ili zvuci previse stisnut ( znate na sta mislim ) kad ga kompresujem na ovom fazonu:
Ratio 6:1
Treshold -16dB
Attack 0.1ms
Relase 100ms
ili mi ostane
tako reci isti vokal poslije kompresije kada samo promijenim ratio na 2:1 ili nekad na 3:1?
tu mi nastane frka i ne da mi vokal zvuci lose nego znam da nije onakav kakav bi trebao da bude. nakon te kompresije uradim MeLoudness Maximizer jer ne preferiram Limiter... ne znam razumijete li me, uglavnom, u sustini zelim znati kako vi otprilike kompresujete vokal, kako radite eq i kojim to sve redoslijedom...
citao sam mnogo o tome ali nigdje nisam nasao odgovor na jedno jednostavno pitanje:
Kako bi to vokal treba da zvuci i da li treba da je glasniji od matrice?
ja boostam bass na vokalu ne previse mozda za 1-2dB, a kad mixam pjesmu stavim da je samo malo tisi od matrice, ali dovoljno toliko da se razumije.
koje vi plug-inove koristite? nor. ja za master koristim Izotope Ozone i Firium Eq i MeLoudness Maximizer.
Izotope Ozone mi se svidja jer ima mogucnost da prosiri na stereo bazi zvuk, i tu me isto zanima, da li je dobro bass prosirivati na stereo bazi jer ja to radim? visoke frekvencije gdje se nalaze hi-hats i to ne volim prosirivati jer mi stavi delay pa mi iskace iz ritma...itd...puno je toga da pitam, jer jos uvijek sam na pocetku znam, zato ako sam negdje pogrijesio ne zamjerite...trebaju mi samo savjeti