Re: Za sound designere (synthesiste)
Ja bih se radije (odnosne svojedobno i jesam) orjentirao na sintezu zvuka opchenito. Konkretno, postoi nekoliko bitno razlichitih metoda sinteze zvuka poput recimo subtraktivne, granularne i aditivne.
U praksi one daju dosta drugachije rezultate i pruzhaju razlichite moguchnosti. Tokom godina sam ustanovio da ne podnosim aditivnu sintezu jer naizgled shirok spektar moguchih zvuchnih karakteristika dolazi uz chinjenicu da je zvuk uvijek plitak, labav, sterilan... Granularna sinteza je primjenjiva za stvaranje efekata i nekih apstraktnih zvukova, ali kad je u pitanju konkretan zvuk ja osobno preferiram subtraktivnu sintezu.
Kad jednom odaberesh chemu chesh se posvetiti preporucham da potrazhish literaturu koja razjashnjava teoriju sinteze (a toga na netu ima dosta) radije nego upute za neki odredjeni tip synth-a. Jednom kad savladash teoriju mozhesh precizno rukovati bilo koim synthom, jasno, nakon shto u manualu pogledash tok signala kroz synth (nisu uvijek svi moduli slozheni istim redom i nemaju svi synthevi sve module). Nalazim da je teorija jako bitna jer tek tada znash shto je moguche napraviti na samom synthu, a koje karakteristike ne mozhesh promjeniti. Tako gubish manje vremena na sharafanje po synthu i kad dodjesh do prepreke snimish synth u audio fajl i dalje korigirash produkcijskim alatima.