Quote:
Originally Posted by p.e.r.u.n.
Ma, nisam imao zivaca da se upustam u dublju problematiku, tj. detalje... A i svakako ih ne bih tako detaljno, kao ti, izneo! Ne radi se o Eventu, ako sto si i sam rekao, radi se i o Geithanu, Dynaudiu, pa i Grant Boxerima... kao najskupljim monitorima!
|
Koliko znam, "najskuplji monitoring" se u velikim svetskim studijima resava ugovorom sa proizvodjacem, u kojem on radi setup, merenje, odrzavanje, servis... i najcesce ljudi u studiju nemaju sta ili ne smeju po ugovoru da ista cackaju oko toga... barem sam tako cuo....
"Najskuplji monitoring" se ne kupuje u radnji i donese u svoj (neocekivani) prostor i onda koristi ocekujuci odlicne rezultate... to se bez proizvodjaca NE MOZE namestiti... mada nasi ljudi tako ne rade, i to 100% njih, barem koliko ja znam, ako gresim, ispravi me...
Quote:
Sva merenja i sve krive koje proizvodjachi iznose uz proizvod, obavljena su na 1 metar od zvucnika, na 1W snage...
|
Tu im ne mozemo (ili ne mozete) nista, jer to JESTE standard... i barem su svi mereni po tom standardu... da li je standard dobar? Pa nije, ali onda treba izgurati bolji... ali to kosta i zivaca i para... cemu?
Quote:
I cak tu, na toj snazi, krive otpora i frekv. opsega ne izgledaju najbolje... Izoblicenja takodje... Ova prva pogotovo! A STA SE DESI NA 5W, 10W, 50W... 100W... 500W???
|
Desi se kompresija, zvucnici promene karakter znacajno i kako ih pojacavas tako ti se sve menja... mozda je ovih godina to krenulo malo ozbiljnije da se meri, pojavom Klippel-ove sprave... niko se do pre par godina nije bavio znacajno motorom kod zvucnika, koji uzrokuje ove anomalije, osim nekih zadrtih proizvodjaca drajvera, koji su to resavali vise intuitivno i simulacijama... i taj kvalitet se cuje i poznaje, i postovan je izuzetno. Ej bre, drajveri se nisu znacajno menjali mnogo desetina godina... otvori Beranekovu knjigu pisanu malo posle drugog svetskog rata, i imas detaljnu elektroakusticku analizu drajvera koji je napravljen ovih dana... cemu cudjenje?
Isto je uzasno, sto se radi reinvencija,... i neke stvari koje je stari Philips davno "izmislio", se danas patentira kao svetsko cudo... sve su to ruzne pojave, koje nikome ne idu u korist... umesto nauke, to postaju modni trendovi...
Sto se mene licno tice, najvise se moze dobiti ideja od Japanaca 70-ih... ne zbog zvuka, nego zbog ogromne energije i entuzijazma koji su ulozili u konstrukcije, a da su pri tom imali jos manje kvalitetne merne opreme i jos manje materijala na raspolaganju nego danas.
Quote:
.....Bitno je, izmedju ostalog sto je Boggy naveo... kako se taj zvuk, tj. miks uradjen na njima prenosi na ostale "consumer" ili pro sisteme...
|
To sam od vas naucio, mislim za tu potrebu... pojam, sta li je... to je recimo subjektivno i zahteva puno ljudi... puno usiju, puno kriterijuma... to ne moze da se uradi da bude dobro bez vas!
Quote:
Lazi ne mozemo da izbegnemo!!! Proizvodjacke (o njima PRICAM)... Ali ni "pravi" kvalitet kada ga jednom u zivotu (bar prvi put) otkrijemo! To se chuje svuda i to se chuje jasno!  Rezultati govore sta i kako chujemo... A monitoring je stavka kojoj se u svetu, u kreiranju jednog ozbiljnog studija, posvecuje najvise paznje... Zna se da SSL ili NEVE sviraju do jaja... ali monitor... hmmm, to je tesko izabrati... ili napraviti!  OK...
|
To se ne bira, to se pravi po meri!
pozdrav
bogi