View Single Post
Old 21-05-2006, 02:43 AM   #55
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi

Quote:
Originally Posted by p.e.r.u.n.
Ma, nisam imao zivaca da se upustam u dublju problematiku, tj. detalje... A i svakako ih ne bih tako detaljno, kao ti, izneo! Ne radi se o Eventu, ako sto si i sam rekao, radi se i o Geithanu, Dynaudiu, pa i Grant Boxerima... kao najskupljim monitorima!
Koliko znam, "najskuplji monitoring" se u velikim svetskim studijima resava ugovorom sa proizvodjacem, u kojem on radi setup, merenje, odrzavanje, servis... i najcesce ljudi u studiju nemaju sta ili ne smeju po ugovoru da ista cackaju oko toga... barem sam tako cuo....
"Najskuplji monitoring" se ne kupuje u radnji i donese u svoj (neocekivani) prostor i onda koristi ocekujuci odlicne rezultate... to se bez proizvodjaca NE MOZE namestiti... mada nasi ljudi tako ne rade, i to 100% njih, barem koliko ja znam, ako gresim, ispravi me...
Quote:
Sva merenja i sve krive koje proizvodjachi iznose uz proizvod, obavljena su na 1 metar od zvucnika, na 1W snage...
Tu im ne mozemo (ili ne mozete) nista, jer to JESTE standard... i barem su svi mereni po tom standardu... da li je standard dobar? Pa nije, ali onda treba izgurati bolji... ali to kosta i zivaca i para... cemu?
Quote:
I cak tu, na toj snazi, krive otpora i frekv. opsega ne izgledaju najbolje... Izoblicenja takodje... Ova prva pogotovo! A STA SE DESI NA 5W, 10W, 50W... 100W... 500W???
Desi se kompresija, zvucnici promene karakter znacajno i kako ih pojacavas tako ti se sve menja... mozda je ovih godina to krenulo malo ozbiljnije da se meri, pojavom Klippel-ove sprave... niko se do pre par godina nije bavio znacajno motorom kod zvucnika, koji uzrokuje ove anomalije, osim nekih zadrtih proizvodjaca drajvera, koji su to resavali vise intuitivno i simulacijama... i taj kvalitet se cuje i poznaje, i postovan je izuzetno. Ej bre, drajveri se nisu znacajno menjali mnogo desetina godina... otvori Beranekovu knjigu pisanu malo posle drugog svetskog rata, i imas detaljnu elektroakusticku analizu drajvera koji je napravljen ovih dana... cemu cudjenje?
Isto je uzasno, sto se radi reinvencija,... i neke stvari koje je stari Philips davno "izmislio", se danas patentira kao svetsko cudo... sve su to ruzne pojave, koje nikome ne idu u korist... umesto nauke, to postaju modni trendovi...
Sto se mene licno tice, najvise se moze dobiti ideja od Japanaca 70-ih... ne zbog zvuka, nego zbog ogromne energije i entuzijazma koji su ulozili u konstrukcije, a da su pri tom imali jos manje kvalitetne merne opreme i jos manje materijala na raspolaganju nego danas.
Quote:

.....Bitno je, izmedju ostalog sto je Boggy naveo... kako se taj zvuk, tj. miks uradjen na njima prenosi na ostale "consumer" ili pro sisteme...
To sam od vas naucio, mislim za tu potrebu... pojam, sta li je... to je recimo subjektivno i zahteva puno ljudi... puno usiju, puno kriterijuma... to ne moze da se uradi da bude dobro bez vas!
Quote:

Lazi ne mozemo da izbegnemo!!! Proizvodjacke (o njima PRICAM)... Ali ni "pravi" kvalitet kada ga jednom u zivotu (bar prvi put) otkrijemo! To se chuje svuda i to se chuje jasno! Rezultati govore sta i kako chujemo... A monitoring je stavka kojoj se u svetu, u kreiranju jednog ozbiljnog studija, posvecuje najvise paznje... Zna se da SSL ili NEVE sviraju do jaja... ali monitor... hmmm, to je tesko izabrati... ili napraviti! OK...
To se ne bira, to se pravi po meri!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote