View Single Post
Old 12-05-2006, 03:15 PM   #38
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Glass master, DDP

Quote:
Originally Posted by LACKY
Jel pomoglo ovo nesto?
Jeste.

Tekst je kratak i prikazuje mrvu istorijata nastanka digitalnog audia, barem jedne grane u njegovom razvoju.

Zakljucak koji se sam po sebi namece, je da je proizvodnja audio kompakt diskova odavno bila podrzana Disc Description Protocol-om ili DDP-om, i sto je najvaznije, priprema za glass master narezivanjem "master" cd-a na kompjuterskom rezacu se nigde ne spominje...

Kao sto rekoh negde u threadu, nisam bio toliko upoznat sa tehnologijom produkcije audio cd-a, ali imam dosta iskustva sa nacinom razmisljanja internacionalnih standardizacionih organizacija... te da kojim cudom nije bilo nesto nalik na DDP (sto mi je bilo malo verovatno), trebalo bi ga "napraviti"...

Srecom to postoji vec dugi niz godina, i svaki drugaciji nacin pripreme CDa za glass master, predstavlja nepotrebni rizik i degradaciju kvaliteta, jer uz DDP biva apsolutno besmislen...

Svetski bogatasi razmisljaju sveobuhvatno, ako uloze novac u neku novu igracku, nisu uopste blesavi i da tome ne daju podjednak znacaj kako u marketingu tako i u OZBILJNOJ tehnickoj podrsci... inace ce im propasti ulozene pare...

Znaci priprema za glass master je smisljena da bude bez degradacija i bez ikakve sanse za postojanjem degradacije... tako da se to MORA koristiti...

Mislim da je tekst korisno procitati, i da moze biti koristan svima koji se bave muzickom produkcijom.

U to ime zelim da se zahvalim LACKY-ju jos jednom na trudu ulozenom da se ovaj papir napravi pristupacnim clanovima Foruma.

pozdrav i.... DDP!!!

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote