View Single Post
Old 08-05-2006, 09:52 PM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Razvoj efekata na GPU-u

Quote:
Originally Posted by idekius
Zezao sam se ja malo sa C++, posle sam digao ruke, shvativsi da je to ogromna oblast i da se ne moze sve u zivotu.
Moja tvrdnja da su DSP efekti "bolji" je upravo zasnovana na delimicnom poznavanju C++. Naime, poznat mi je veliki problem sa kojim danasnji programeri vode bitku, a to je optimizacija software-a. Kod PC-a je hardware toliko sharen, da progaramerski timovi imaju ozbiljan problem da predvide sve moguce kombinacije. Programer za DSP aplikacije nema taj problem, unapred zna sta ce da pogoni njegov program.
Iz C++ cak imam i neku dipolmu sa radnickog univerziteta u Nisu, ali... moje znanje je minorno..., a radio sam u MS Visual Studio, mislim da je tada bila aktuelna verzija 5... proslo je dosta vremena...
A prva konzolarna aplikacija koju sam napravio je kompajlirana upravo borland kompajlerom koji si pomenuo
....
Daleko od toga da sam hteo da ti kazem da je to lako, ali ti si spomenuo kodovanje (C/C++) samo, manji deo, a u pitanju je sve ostalo sto TEK treba da se uci... tako da je to prica... Digitalna Obrada Signala je predmet koji se uci na ETF, i knjige su podebele, zahtevaju predznanje... Procesori sami po sebi su prica za sebe, poznavanje njih i njihove arhitekture/periferala je takodje neophodno... itd..

Inace, da se sad ja pohvalim, nas najozbilniji domet (BoZo) u klasi NE-DSP procesora, znaci klasican Intel PC na 1.2GHz, je aplikacija za digitalnu skretnicu za razvoj aktivnih prototipova skretnica za zvucnike, pod Linuxom...
Softver je radjen da proradi sto pre, nista nismo optimizovali, ni na sta ne lici, ima "beskonacnu" latenciju (15-20ms u najboljem slucaju)... ali je tacan, moze se sa njime meriti, koristi 64bit floating point, a kartica nam je bila osmokanalna consumer class M-Audio Revolution (za surround, mada su konvertori nezavisni, 24bitni)
Maksimalno sto smo uradili je trosistemska stereo skretnica (6 kanala smo utrosili sa Revolutiona) sa ukupno 64 biquad filtra (u zavisnosti od koeficijenata, moze biti high pass, low pass, notch, peaking, itd)... latencija je bila ..., ali je skretnica radila satima izmedju povremenih padova...

Odlicna nam je bila za merenja, jer u roku od pet sekundi mozemo korigovati detalje... po sistemu, jel bolje ovako ili onako... itd... mnogo dobra stvar...
ruzno, nikakvo, ali radi ono za sta je namenjeno

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote