View Single Post
Old 07-05-2006, 08:41 PM   #40
kejkz
banned

Default Re: DSP vs. Native sabirnice

Danas sam konačno našao vremena da se pozabavim ovim problemom. U pitanju je jedan stari projekat, očišćen od efekata bilo koje vrste, 12 kanala, 10 mono i 1 stereo, 6 mono i jedna stereo traka bubnja, bass, dve gitare i vokal, svi panovani na sredinu bez pedešavanja jačine. Totalmix na HDSP9632 karti je podešen da sledi pan law projekta (-3db). Svi fejderi su na nuli, kao i master na maksimalnoj vrednosti. Pan je na sredini, sem kod SpdifL+R kanala koji je stereo, tako da su podeseni krajnje levo i desno. Rađen je digitalni loopback na izlaznom kanalu Analog1+2. Projekat je snimljen u Cubase-u 2. Merenje je rađeno u verziji 3.1.1
Prvo je izbačen mixdown iz Cubase-a i to sa uključenom opcijom real-time export. Zatim su svi kanali poslati na posebne playback kanale karte. Svaki kanal u Cubase-u ima svoj poseban u Totalmix-u. Pomoću softwerskog loopback-a sve je snimljeno u poseban kanal Cubase-a. Oba wav fajla su u 32bita/44khz, ista brzina uzorkovanja kao u projektu.
Fajlovi, snimljen i exsportovan, zvuče potpuno isto, samo nemaju isti početak i kraj. Razlog je jednostavan: eksport iz Cubase-a je tačan u milisekund, dok loopback pati od blagog kašnjenja koje se ispoljava u kasnijem kretanju snimanja na ulazima. Hdsp9632 bi trebao da ima kompenzaciju na ulazima, ali trenutno postoji razlika od skoro 1 ms između kašnjenja na ulazima i kašnjenja na izlazima. Razlog je i DA konverzija. Naravno, što je veći bafer, veće je i kašnjenje. Ja sam radio na 3.929ms na ulazu i 4.694 na izlazu (RME HDSP driver 3 beta7, 7.5.2006).
Kada su podešeni u milisekund, rezultat je bio duplo glasniji wav, što je i očekivano. Promena faze je dovela do potpune tišine.

Za mene je mit o prednosti DSP sabiranja razbijen. Mislim da bi se isto desilo i sa bilo kojim drugim audio programom nezavisno od cene i namene, ako ima 32bit mix engine. 64 bita bi trebalo da dovedu do jos boljeg sabiranja, ali iako podrška postoji u nekim programima, razlika u opterećenju procesora nije vredna dobijenog rezultata. Ako neko hoće da proba sa svojom DSP kartom, tu sam da pomognem.

Ovde cu postaviti samo slike projekta i totalmix-a, a rezultujuće wavove ću uploadovati na neki download sajt ako ima zainteresovanih.
Napomena: U pitanju je hardcore-punk muzika iz 2003.

Edit: zahvaljujući boggy-u i BoZo Electronics sajtu (www.bozoel.com) fajlovi o kojima sam pričao stavljeni su za download svima koji su zainteresovani:
http://www.bozoel.com/SuperMEE/Darkest_Crime.wav
http://www.bozoel.com/SuperMEE/DSP_Mix_Recording_03.wav

boggy, hvala još jednom!

Last edited by kejkz; 07-05-2006 at 11:02 PM.
kejkz is offline   Reply With Quote