View Single Post
Old 05-05-2006, 01:50 PM   #70
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: snimanje i dizajn zvuka na FDU?

Quote:
Originally Posted by bezsmisla
oggy potpuno si u pravu,samo mislim da su me neki drugi ljudi pogresni shvatili.Kada sam spomenuo hip-hop nisam mislio da cu ovde napraviti pare od toga.Ovde od toga nikada nece biti para i naravno da nisam covek koji planira da radi samo rap i od toga zivi.To bi bila cista glupost.Pa nisam ja ograniceno deriste da slusam i pratim samo rap.Dajte bre da kuvam tu kafu pa da vidimo kakve usi imam

Kada se Hip Hop/ Rap, kao i ostali pravci, na kraju krajeva, bude podigao na vishi "autorski" nivo od vec ustaljenog, desetogodisnjeg, onda ces moci da ocekujes i novac u toj prici... Naci pravi nerv i pribliziti Rap masi (a to je jedini nacin da se jos komercijalizuje, jer da se u svetu nisu desile prekretnice u smislu komercijalizacije sredinom 90-tih, ovolikog novca ni tamo ne bi bilo za repere) je jedini put da se nesto poboljsa... u smislu PARA! Pritom, budimo svi svesni, da je presudan AUTORSKI, a ne produkcijski rad, jer u svetu ti Rap producenti albume i izvodjace chine samo atraktivnijim i "skupljim". Naravno, u mnogo slucajeva kvalitet je garantovan... u mnogim opet i nije!

Dacu samo 3 primera odavde... Gru, 187 i Voodoo Popaj (molim da ne ulazimo u raspravu tipa... nisu oni ni rep ni hip hop, jer je za ovo nebitna) jedini su uspeli da naprave konkretne hitove i prodaju pozamasne tiraze (za Grua se ne secam tacno na Grudva albumu, ali Voodoo je prodao Karantin u oko 30000, 187 Nikada neces znati oko 25000 diskova i oko 20000 kaseta)... Sledeci, SEX, u, ne bas, ali skoro duplom tirazu (kasete manje...)...:o Ja 187 smatram verzijom ultra komercijalne muzike koja samo "mirishe" na neku rep pricu... Grua su pljuvali 96. za iste stvari... i Popaja! Ali narod je to kupovao! Imajmo u vidu da je poslednji Joksimovicev album prodat (za 270 dindzi) u manje od 17000 primeraka... To je vec propast, obzirom na to o kome se radi i na kakve je tiraze gospodin navikao do tada! Opet, Tanja Savic je prodala "Tako mlada" album (na kioscima, takodje) u oko 65000 primeraka... Oni "reperi" gore, nisu isli na kioske!

Eto, malo poredjenja i price... tek da se zna... "pravi nacin" sklapanja jednog rep ili kvazi rep albuma moze doneti novac!!! Cak i kod nas!!! Samo malo da se sedne i razmisli u "autorskom" smislu... I da, moramo da budemo nachisto, da li u Repu trazimo hobi, ili cemo od Repa ziveti???

Pozdrav...
perun is offline   Reply With Quote