Quote:
Originally Posted by Oggy
Pa ima tu meni dosta stvari koje mi nisu jasne...
Svako ko je imao priliku da se uhvati staklene vune, zna koliko se cese dana posle toga, a svuda po stranim forumima ljudi prave trapove od drvenog rama, staklene vune i platna koje je prekriva. E, sad, oni to zovu "rigid fiberglas", ali ja kontam da je to otprilike to, samo u malo tvrdjoj izvedbi i malo formastije.
Interesuje me da li oni stvarno razapnu samo platno preko toga, jer je to cisto samoubistvo obzirom na prasinu koja se oslobadja vremenom i cinjenicu da udises staklenu vunu 10-15 sati dnevno...
|
Rigid fiberglass je nesto drugo, to je donekle presovana staklena vuna... verovatno opet umocena u nesto da bi posle susenja imala neku cvrstinu, ali je i dalje porozna... To nije isto sto i obicna staklena vuna. Tabla je cvrsta i ima spoljnu zastitu... manje "leti" od obicne staklene vune, ali iritira kozu kao i svaka druga kada je dodirnes.
Sto se platna tice, zavisi od toga sta pravis... da li su ti apsorberi slat tipa... i tada je staklena vuna samo platnom pokrivena u prorezima, ili je to apsorber koji ima membranu odredjene debljine preko staklene vune... tada ga mozes pokriti u potpunosti...
Sto se tice udisanja... odluka je najcesce na klijentu... zeli li to ili ne, primeti da je azmafon skuplji... i da ljudima nije strano da stede novac na racun zdravlja...
Kada se radi hermeticko zatvaranje prvog apsorpcionog tretmana gipsanim plocama, svejedno je sta je ispod... ionako ni vazduh ne sme da prodje.... ALI, ako pricamo o doradama i krpljenju necije akustike... onda tu vrlo cesto nema izbora... u nekim situacijama se ne moze apsorber hermeticki zatvoriti jer takav u nekom konkretnom slucaju ne radi posao. Nekad se mora pustiti da vazduh cirkulise, a sa njim i sve ostalo.
pozdrav
bogi