Quote:
Originally Posted by Oggy
Bogi, da li bi eventualno mogao da nam pojasnis "Azmafon", kazes nam njegove upotrebne karakteristike i konkretnu namenu/primenu?
Za sta je najbolji, za sta sve moze da se koristi, za sta ga treba izbegavati...
Znam da nisi akusticar, ali na osnovu svojih saznanja, za koju bi ga namenu ti iskoristio, a za koju nikako ne bi?
|
Azmafon je u osnovi rascupani pamuk, pamucni konci, verovatno mlevene krpe ili sta vec.... pomesan sa kojecim... vidjao sam i opiljke aluminijuma, parcice plastike, i zna da iritira meke delove koze kada se puno radi sa njim... sto mi izaziva sumnju da ima i primesa staklene vune u njemu... Umocen je u rastvor necega pa presovan i susen, tako da koliko toliko drzi oblik nekakvog "tepiha"...
Kao i svi pamucni apsorpcioni materijali odlican je za srednje frekvencije.
Sto se apsorpcije niskih frekvencija tice, manje je efikasan od staklene vune, odnosno "trazi" da ga, recimo, bude vise od staklene vune... sto znaci da nije neupotrebljiv za to.
Sa njim se lako radi, mada jako brzo tupi skalper kada se sece (isto kao i staklena/mineralna/kamena vuna)
Price da je neupotrebljiv za niske frekvencije su prenaduvane, upravo zbog razloga koje sam naveo gore, stavi ga se vise...
Dopada mi se (meni licno) vise od staklene vune zato sto moze da se sa njim radi preciznije... moze se lepo obeleziti i seci po obelezenoj liniji.
Kazu da ne "privlaci" glodare, ali od kada su neki nasli misa UDOBNO smestenog u staklenoj vuni (!), mislim da ni glodari nisu ono sto su nekada bili...
Kazu takodje da je relativno nezapaljiv, mada prica o tome nema smisla kada se "rostilj" za apsorbere najcesce pravi od drvenih gredica... treba paziti na halogene lampe za osvetljenje, posto se jako greju.
Utisak mi je da je azmafon dobar za vecinu namena u studiju, ako se odluci da se s njim radi, i ako se pravilno koristi.
Zbog svoje relativno konstantne debljine, moze se koristiti za konstrukciju difuzor - apsorbera za srednje frekvencije...
Jedino ga mozda, ali samo mozda, ne bih mogao iskoristiti na nekim zaguljenim bass trapovima, ako je potrebno biti posebno precizan sto se centralne radne frekvencije i Q faktora tice, a pri tom si skucen sa prostorom i/ili oblikom prostora za njega. Znaci... samo fantaziram, nisam imao takav slucaj.
Znaci... sve je to stvar ukusa i odluke na pocetku posla, kada se uradi kako treba, skupo je na kraju i jedno i drugo (mislim i staklena vuna i azmafon)... posto kubik toga ode a da ne primetis gde... jedino je, ipak, azmafon dosta skuplji. Sve to zavisi od slucaja do slucaja.
E sad, cena, to zavisi od slucaja do slucaja... ima slucajeva gde ti je svejedno sto se cene tice da li ces koristiti staklenu vunu ili azmafon, kada je sve ostalo mnogo skuplje od bilo cega od ta dva materijala u potrebnim kolicinama...
Drugo, s obzirom da sam inace licno zatucan "ideologijom" i/ili "religijom" o sto "zivljim" rezijama ali frekventno ravnim i difuznim u sto sirem opsegu, bez potrebe da se posle akustickog tretmana mora da "duva" u zvucnike 2kW i akustickom energijom greje prostorija... (kupite TA pec... zaboga!), azmafon je po mom misljenju dobar
Generalno za mene je to odlican materijal, veoma praktican i lak za rad, ej bre, cak se ni majstori ne zale mnogo na njega

... barem ovi sto su preziveli se vise ne zale...
Eto, sve cega sam se setio sam istresao... ako imas konkretna pitanja, slobodno udri!
pozdrav
bogi