View Single Post
Old 04-05-2006, 10:26 AM   #18
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: pitanje

@SVI
Ja nisam posao od ubedjenosti da nesto ne valja, vec ISKLJUCIVO iz znatizelje da vidim ima li to smisla extra drndanja. Dakle, bez predrasude, bez nekog unapred definisanog stava. Razlog zasto sam se bas sad odlucio na to je pod a) jer sam tek sada skontao da to mogu da izvedem na RME; pod b) jer je boggy u raspravi sa Divinerom prilicno lepo objasnio prednosti dedicated DSP procesinga spram CPU rutina, pa bejah RADOZNAO. I totalni je nonsens argument o ceni Nuenda - pa nije mu master sabiranje jedini key Feature, to je cena software-a koji radi odlican posao, i podjednako je orijentisan na externo sabiranje koliko i na internu sumu. Cak sticem utisak da je ona tu cisto donjeg dela trzista radi, a nikako sastavni deo ukupnog rezultata. Cak je neko (mislim Lesha) ranije pominjao da svi programi koji rade 32bit FP sabiranje koriste identicnu matematiku.

@kejkz
Bice da si ispravno ukazao na nemerodavnost testa, jer je vecina odgovora ne. Al ajmo redom:
1. Efekti su korisceni, normalan mix sa reverbima, delay-ima, kompresija, eq
2. Samplerate projekta je 48khz a rezolucija 32bit floating point (posto je usnimavano u isti projekat)
3. Svi kanali u Totalmixu su bili na unity-ju (nula), ali je u Nuendu bilo malo komplikovanije jer sam pre testa na masteru tog mixa drzao Timeworksov limiter, pa sam ga ugasio i ispostavilo se da mi projekat klipuje na par mesta. Zbog toga sam master fader spustio za odredjen (nepoznat) broj decibela prilikom exporta; kada je radjen RME summing, takodje sam output busseve Nuenda spustio zajedno za po 4db da ne bi klipovao rezultat. I to je mozda najveca greska, jednostavno nisam razmisljao, jer sam u Wavelabu morao da oba mixa normalizujem da bi ih uopste mogao uporedjivati posto su ipak bili razlicitog nivoa. Mislim da je to najkriticnija tacka u testu.
4. Tokom celog testa nije bilo efekata ni na masteru ni na bussevima.
5. Nisam pokusavao realtime export niti usnimavanje mastera nuenda

Ukoliko budem bio u prilici, a sumnjam, posto sam prilicno u guzvi do 10og kada vracam i komp i SuperMee, ponovicu i prositi test, po mogucstvu na drugacijem materijalu.
Samo jos par detalja - projekat na kome je radjen test je mix od preko 40 kanala zivih instrumenata, heavy gitaske orijentacije. 5 output busseva koje sam iskoristio za slanje na RMEov mixer su :
1. Bubanj (kompletan, bez reverba) - podgrupa za kick posebno, posebno za snare drum i posebna podrgupa za overhead mikrofone. Sve ovo poslato u grupu Bubanj ciji je output buss output 1
2. Bass grupa - sadrzi 2 kanala koja ne sviraju istovremeno vec u odvojenim delovima numere;
3. Dve gitarske grupe (obe poslate na buss output 3) - jedna sadrzi 4 kanala riff gitara, druga 2 kanala extra intervencija na gitari;
4. Tri vokalne grupe za tri vokala (2 MCa i jedan lead vokal), sva sadrzi po 3-4razlicita kanala kanala koji neretko sviraju istovremeno u duplexima i unisima
5. Nekoliko (max 4) razlicita FX kanala - 4 reverba i mislim jedan delay.
Arthur is offline   Reply With Quote